Măsurile restrictive se aplică astfel: Fondul de vânătoare 54 Suciu-Groși (parțial localitățile Suciu de Sus, Larga, Groșii Țibleșului); Fondul de vânătoare 53 Țibleș (parțial Groșii Țibleșului): Fondul de vânătoare 54 Suciu-Groși (parțial localitățile Suciu de Jos, Groșii Țibleșului); Fondul de vânătoare 53 Țibleș (parțial Groșii Țibleșului); Fondul de vânătoare 52 Râoaia (parțial Lăpuș); Fondul de vânătoare 48 Șatra (parțial Libotin); Fondul de vânătoare 51 (parțial Strâmbu Băiuț); Fondul de vânătoare 49 Valea Mare.

În zona afectată se recoltează integral mistreții prin vânătoare și se analizează în direcția depistării pestei porcine clasice și africană și trichinelozei. Carcasele cu rezultat negativ pot fi consumate de vânători iar carcasele pozitive se neutralizează prin îngropare și ardere în gropi de incinerare.

Furajarea se face restricționat

În zona afectată se interzice circulația animalelor domestice (din toate speciile) prin incinta pădurii, inclusiv transhumanța. Persoanele fizice și juridice ce exploatează masă lemnoasă pot intra și ieși doar prin puncte stabilite de Ocolul Silvic, unde se aplică măsuri de dezinfecție.

Pentru porcul domestic se aplică restricții de circulație în localitățile incluse în zona infectată; nu intră și nu ies animale fără aprobarea DSVSA Maramureș. Măsurile de biosecuritate trebuie respectate și la nivelul gospodăriilor, limitând cât mai mult accesul persoanelor străine în perimetrul gospodăriei, iar furajarea animalelor se face doar cu furaje din zona neafectată de pestă porcină africană. Nu se dau resturile alimentare în hrana porcilor.

Vânătorii notifică mediciilor veterinari orice suspiciune (porc bolnav sau mort), nu introduc în gospodăriile proprii materiale, echipamente sau carne ce ar putea fi contaminate cu virusul pestei porcine africane și nu intră cu hainele/încălțămintea ce le-au utilizat în pădure.


Preluare: Vasile GHERMAN - axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și