Peste 100.000 de refugiaţi s-ar afla cazaţi la diverse familii sau în alte spaţii adecvate în satele şi comunele din Ucraina, situate în vecinătatea frontierei de stat româno-ucrainene, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan.
"Din informaţiile noastre, peste 100.000 de refugiaţi care provin din zonele de conflict ar fi cazaţi la diverse familii, hoteluri, moteluri sau alte spaţii puse la dispoziţie de autorităţile ucrainene. Deocamdată, aceste persoane nu intenţionează să treacă graniţa în România şi aşteaptă că luptele să înceteze pentru a se reîntoarce acasă(...)Situaţia, cred că e foarte complicată pentru aceste persoane, îndeosebi mame, copii sau persoane în vârstă. Oricare ar fi situaţia, noi suntem pregătiţi să-i primim în caz de necesitate şi să le asigurăm cele necesare pe timpul şederii în Maramureş", a spus Ionel Bogdan.
Potrivit acestuia, în ultimele zile se observă o scădere a numărului de persoane care ajung în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei sau Halmeu din judeţul Satu Mare.
" În cursul săptămâni trecute, zilnic, s-a putut constata o scădere a numărului de persoane care au trecut prin Vama Sighet, semn că persoanele aflate în mişcare s-au oprit în interiorul Ucrainei, însă acest lucru se poate schimba imediat ce bombardamentele se intensifică" a mai spus Ionel Bogdan.
Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, Iulia Stan, în data de 22 martie 2022, în intervalul orar 00.00-23.59, au intrat în România, prin PTF Sighetu Marmaţiei, 1.345 persoane cu 150 de autoturisme. Din cele 1.345 de persoane, 1.023 sunt cetăţeni ucraineni. În data de 22 martie 2022, în acelaşi interval orar, în PTF Sighetu Marmaţiei nu au fost solicitări de azil.
Preluare: AGERPRES