"Pasagerii, mulţi dintre ei maramureşeni sau sătmăreni, nu vor mai trebui sa treacă prin filtrul Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, deoarece de astăzi suntem în spaţiul Schengen. Începând de azi, 31 martie 2024, cetăţenii care călătoresc în statele din spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Practic, nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare. În sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligaţie suplimentară", a spus Iulia Stan.

Potrivit acesteia, poliţiştii de frontieră vor continua să fie prezenţi pe Aeroportul Internaţional din municipiul Baia Mare.

"Poliţiştii de frontieră vor fi în continuare prezenţi în incinta aeroporturilor şi vor efectua acţiuni poliţieneşti punctuale şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale. Acţiunile poliţieneşti se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, poliţistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei şi verificări în bazele de date operative. Poliţiştii au în dotare dispozitive mobile de control cu care efectuează aceste verificări", a precizat Iulia Stan.

Ea a menţionat că, în cazul unei suspiciuni confirmate asupra persoanei verificate, călătoria poate fi întreruptă.

"În situaţia în care suspiciunile nu se confirmă, persoana îşi poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria şi se vor aplica măsuri legale. Persoanelor care se constată că au comis infracţiuni - deţin substanţe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranţi ilegali - li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale. În ceea ce priveşte cetăţenii români minori, ca şi în cazul adulţilor, aceştia nu vor mai efectua controlul de frontieră şi vor merge de asemenea direct către poarta de îmbarcare. Aceştia nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spaţiul Schengen cu aceleaşi documente ca şi până în prezent", a mai punctat Iulia Stan.

În cursul zilei de duminică, pe zborul Paris - Baia Mare - Paris sunt aşteptaţi peste 110 de pasageri iar la îmbarcare, peste 100 de pasageri. Zborul pe această rută este deservit de compania Hisky.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și