Potrivit unui comunicat al DGPMB, la acțiune participă 210 polițiști, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

Din datele și probele administrate în cauză rezultă că persoanele bănuite au organizat concursuri școlare, și-au însușit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reținut și vărsat la bugetul de stat impozitele cu reținere la sursă și au înregistrat în contabilitatea fundațiilor cheltuieli fictive.

Prejudiciul produs prin săvârșirea infracțiunilor este estimat la 3,14 milioane de euro.

În cauză au fost emise 48 de mandate de aducere pe numele mai multor persoane. Acestea urmează să fie aduse la sediul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice — Sector 4, în vederea audierii.

Activitățile au fost desfășurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informații.

La acțiune participă și polițiști din cadrul Inspectoratelor de Poliție ale Județelor Argeș, Constanța, Giurgiu, Maramureș, Sibiu și Buzău.

ACTUALIZARE - Procurorii și polițiștii au efectuat marți 80 de percheziții în municipiul București și în județele Argeș, Ilfov, Constanța, Giurgiu, Maramureș, Sibiu și Buzău, într-un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare și conflict de interese.

Perchezițiile au avut loc la școli și colegii naționale, precum și la fundații, asociații și persoane fizice, printre care și Asociația "Arhimede".

Din datele și probele administrate în cauză rezultă că persoanele bănuite în acest caz au organizat concursuri școlare, și-au însușit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reținut și vărsat la bugetul de stat impozitele cu reținere la sursă și au înregistrat în contabilitatea fundațiilor cheltuieli fictive.

Astfel, persoanele vizate, printre care și reprezentanții "Asociației Arhimede", care se ocupa cu organizarea de cursuri și concursuri școlare, ar fi înregistrat în contabilitate în mod nereal sume de bani reprezentând "taxe cursuri" și "taxe concurs" în valoare de aproximativ 10.769.000 lei, ca fiind "taxe de sponsorizare" și "cotizații membru", atribuindu-le în aparență un caracter legal.

Prejudiciul creat bugetului de stat, pentru perioada 2010 — 2014, calculat pe baza listelor publicate de asociație la concursul "Arhimede", se ridică la valoarea de aproximativ 1.717.000 lei.

Prejudiciul total produs prin săvârșirea infracțiunilor este estimat la 3,14 milioane de euro.

În cauză au fost emise 48 de mandate de aducere pe numele mai multor persoane. Acestea urmează să fie aduse la sediul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice — Sector 4, în vederea audierii.

Activitățile au fost desfășurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informații. La acțiune participă și polițiști din cadrul Inspectoratelor de Poliție ale Județelor Argeș, Constanța, Giurgiu, Maramureș, Sibiu și Buzău, au informat oamenii legii.


Contabilitate realizată în mod nereal

Conform Agerpres, perchezițiile au avut loc la școli și colegii naționale, precum și la fundații, asociații și persoane fizice, printre care și Asociația „Arhimede”. Din datele și probele administrate în cauză rezultă că persoanele bănuite în acest caz au organizat concursuri școlare, și-au însușit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reținut și vărsat la bugetul de stat impozitele cu reținere la sursă și au înregistrat în contabilitatea fundațiilor cheltuieli fictive. Astfel, persoanele vizate, printre care și reprezentanții „Asociației Arhimede”, care se ocupa cu organizarea de cursuri și concursuri școlare, ar fi înregistrat în contabilitate în mod nereal sume de bani reprezentând „taxe cursuri” și „taxe concurs” în valoare de aproximativ 10.769.000 lei, ca fiind „taxe de sponsorizare” și „cotizații membru”, atribuindu-le în aparență un caracter legal.

Prejudiciul creat bugetului de stat, pentru perioada 2010 — 2014, calculat pe baza listelor publicate de asociație la concursul „Arhimede”, se ridică la valoarea de aproximativ 1.717.000 lei. Prejudiciul total produs prin săvârșirea infracțiunilor este estimat la 3,14 milioane de euro. În cauză au fost emise 48 de mandate de aducere pe numele mai multor persoane. Acestea urmează să fie aduse la sediul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice — Sector 4, în vederea audierii. Potrivit gandul.info, poliţiştii au descins marţi dimineaţă la domiciliul Mihaelei Gună, preşedinta Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din România, pentru a verifica dacă la domiciului acesteia există sume de bani nejustificate. Mihaela Gună este suspectată de evaziune fiscală în mai multe concursuri şcolare printre care şi concursul Arhimede. Conform gandul.info, au loc 80 de percheziţii în Bucureşti şi în alte 7 judeţe. Printre locurile percheziţionate de poliţişti este Liceul „Nichita Stănescu” din Capitală.

ISJ Maramureş - „Nu avem nicio implicare”

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş spun că instituţia nu a fost implicată în organizarea unor astfel de competiţii. „Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş nu a organizat şi nu a participat la aşa ceva. Nu avem nicio implicare. Am făcut o informaţie şi către Minister cu privire la această solicitare”, a precizat Alin Constantin Oţel, consilier juridic în cadrul ISJ Maramureş. „Nu am vorbit astăzi (n.red. marţi) cu colegii din Inspectorat, ştiu doar că noi nu ne-am dat acceptul pentru organizarea concursurilor”, a precizat Delia Ardelean, inspector general adjunct în cadrul ISJ Maramureş.

Peste 50 elevi din Maramureş, participanţi la „Arhimede”

Site-ul revistei asociaţiei, arhimede.ro, cuprinde informaţii cu privire la ultimele etape ale concursului Arhimede desfăşurate în România în 29 noiembrie 2014, 22 februarie 2015, respectiv 26 aprilie 2015. Din documentele ataşate, 54 elevi de la zece şcoli şi licee din Maramureş au participat la competiţia derulată în 22 februarie. Potrivit surselor din sistemul educaţional maramureşean, taxa achitată de fiecare elev în parte a fost în cuantum de 25 lei. Potrivit documentelor furnizate de acelaşi site, unii din ei chiar au câştigat premii sau menţiuni.


„Copiii au aflat de concurs…”

În ciuda acestui fapt, unii directori spun că nu au la cunoştinţă faptul că elevii din unităţile de învăţământ pe care le conduc s-au înscris la competiţie.

“Noi nu am organizat anul acesta, am organizat acum patru sau cinci ani. Anul acesta chiar niciun concurs nu am mai organizat, pentru că ni s-a interzis. Nu ştiu cine a dat informaţia asta că şcoala noastră ar fi organizat, dar nici vorbă”, a declarat Adriana Nemeti, directorul Şcolii Gimnaziale „Simion Bărnuţiu” Baia Mare. “Copiii au aflat de acest concurs, mulţi dintre părinţi au dorit să le verifice cunoştinţele. Deci, participarea a fost cu acordul părintelui. Solicitarea a venit din partea părinţilor ca să fie înscrişi copiii. Mai multe detalii, ce s-a întâmplat la nivel naţional legat de acest concurs nu vă pot da. Noi nu suntem organizatori, şcoala nu este implicată în acest concurs”, a spus Ramona Ana Dabija, directorul Şcolii Gimnaziale “Octavian Goga” Baia Mare. “Elevii nu au participat niciodată la acest concurs. Sau dacă au făcut-o a fost absolut în nume propriu, fără legătură cu şcoala”, a precizat Ionel Dragoste Măţan, directorul Colegiului Tehnic de Transporturi Auto Baia Sprie.

„Părinţii i-au înscris…”

Directorii care au aflat că unii elevi ai unităţilor de învăţământ pe care le conduc s-au înscris la respectiva competiţie spun că nu au avut de-a face cu înscrierea.

“Au participat şi de la noi, un elev de a VIII a şi câţiva de a V-a. A venit prin fax comunicat că este concurs, i-am informat pe elevi şi ei s-au dus şi s-au înscris. Cred că la universitate a fost închiriată o sală unde au dat concursul. Dar nu s-au strâns bani la noi. S-au dus direct acolo, nu prin şcoală. La concursurile de Matematică nu-i obligă nimeni, dacă vor vin, dacă nu, nu”, a spus Cristian Heuberger, directorul Colegiului Naţional “Gheorghe Şincai” Baia Mare

“Să ştiţi că nu s-a derulat nimic prin şcoală, părinţii i-au înscris. A fost pe la universitate şi nu ştiu pe unde. Aşa cred că acolo au fost găzduite, deci nu în şcoli. Este dreptul lor să selecteze pentru copii. Părinţii sunt tare dornici de concursuri”, a precizat Marcela Rablău, directorul Şcolii Gimnaziale Cicîrlău.

“Am avut şi noi câţiva participanţi, dar ei s-au dus pe cont propriu. Nu e organizat de către şcoală. La universitate am înţeles că s-a ţinut sau nu ştiu”, a declarat Traian Covaciu, directorul Colegiului Naţional “Vasile Lucaciu” Baia Mare.

Reprezentanţii „Arhimede” au refuzat să comenteze…

Deci, din informaţiile existente, concursul s-a desfăşurat la o universitate din Baia Mare, unde, cel mai probabil, organizatorii au închiriat un spaţiu. Cu privire la acest aspect, am încercat să luăm legătura cu reprezentanţii asociaţiei. Victor Anton, responsabilul din cadrul „Arhimede” a refuzat să facă vreun comentariu, arătând că „nu poate să ofere vreun detaliu”. Întrebat cu privire la organizarea concursului în Maramureş, reprezentantul a închis telefonul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și