Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures au emis rechizitoriul si au sesizat instanta competenta dispunand trimiterea in judecata, in stare de arest la domiciliu, a inculpatului M.D.M., functionar M.A.I. in cadrul I.P.J. Maramures – Politia orasului Cavnic pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita (cinci fapte); abuz in serviciu si fals intelectual (doua fapte), informează ZiarMM.
Dosarul penal a fost initiat ca urmare a unor sesizari inaintate la Directia Generala Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Maramures de catre doua persoane, prin care acestea aduceau la cunostinta faptul ca politistul le-a pretins si a primit de la ele sume de bani (300, respectiv 150 lei) pentru a nu aplica sanctiuni contraventionale pentru abateri constatate in trafic.
Actele de urmarire penala efectuate releva ca, in cursul perioadei martie 2015 – iunie 2016, inculpatul M.D.M. a primit diferite sume de bani( avand cuantumuri situate intre 50 si 300 lei) de la un numar de 5 persoane, in schimbul neaplicarii sanctiunilor contraventionale prevazute de lege pentru abaterile rutiere comise. Intr-o alta situatie, cel in cauza, fara a primi o suma de bani ori alte foloase, nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, in sensul ca nu a aplicat sanctiune contraventionala desi se impunea acest lucru.
Totodata, inculpatul a falsificat doua procese verbale de constatare a contraventiilor cu ocazia intocmirii acestora, atestand fapte necorespunzatoare adevarului.
La data de 23 iunie 2016, ofiterii de politie judiciara ai Directiei Generale Anticoruptie (D.G.A.) – Serviciului Judetean Anticoruptie (S.J.A.) Maramures, in baza ordonantei de delegare si sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, au organizat si realizat prinderea in flagrant a lui M.D.M., imediat dupa ce a primit suma de 150 lei de la o persoana, in schimbul nedispunerii masurilor legale in urma constatarii unor abateri rutiere.
Cu privire la functionarul M.A.I., procurorii au dispus retinerea pentru 24 de ore, fiind ulterior prezentat instantei competente, care a luat masura arestului la domiciliu pentru o perioada de 30 de zile.
La instrumentarea cauzei s-a beneficiat de sprijin din partea conducerii Inspectoratului Judetean de Politie Maramures, care a contribuit substantial la documentarea activitatilor infractionale ale politistului.
Dosarul se afla pe rolul Tribunalului Maramures.
Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in nici un fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Preluare: ZiarMM.ro