Comisarul general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, Robert Szep, a anunțat recent că Ministerul Mediului elaborează un studiu privind managementul populației de urs, pe baza căruia să se poată acorda cote de intervenție pe fondurile de vânătoare, care să regleze populația de urs. Oficialul Gărzii Naționale a mai anunțat că va exista și o cotă de intervenție la dispoziția ministerului, pentru exemplarele periculoase.

“Acțiunile ministerului din anul 2019 vor consta în elaborarea, în prima parte a anului, a studiului privind managementul populației de urși, respectiv cu acest studiu să se poată acorda cotele de intervenție pe fonduri de vânătoare, adică să nu trebuiască să se mai facă dosare, să se trimită la minister pentru aprobare. Iar la Minister va fi o cotă de intervenție, în cazul unor exemplare periculoase, care sunt în intravilanul localității, acolo unde vânătorii sau jandarmii nu pot interveni decât cu un regim special”, a declarat Robert Szep.

Garda Națională de Mediu a mai precizat că aceste cote acordate fondurilor de vânătoare “au rolul de a scădea presiunea animalelor sălbatice, respectiv a carnivorelor mari asupra localităților”, urmând să se extragă exemplarele care se apropie de așezările umane și să se interzică intervenția la exemplarele mari, pentru a se reface populația de masculi dominanți, “în vederea creării posibilității de reglare a populației în mediul natural”.

“Nu va fi o distribuție uniformă a cotelor. Nu se va interveni în zonele unde avem o densitate scăzută a populației de urși și nu sunt pagube, ci se intervine exact în zonele unde există o densitate mare și trebuie reglată populația și unde avem un conflict permanent între om și carnivorele mari”, a explicat comisarul general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu.

Autoritățile atrag atenția că există acum atacuri ale urșilor și perioada de iarnă, semn că s-a schimbat semnificativ comportamentul acestor animale.

Comisarul general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu a amintit că o problemă foarte gravă o reprezintă abandonarea deșeurilor în mediul natural, colectarea “fără noimă” a fructelor de pădure, urșii rămânând în acest fel fără hrană, pășunatul din anumite zone, sau prezența câinilor de stână și a celor vagabonzi, care deranjează aceste animale.

“Fiind parc național, vanătoarea este interzisă. În Parcul Național Munții Rodnei nu avem probleme cu urșii. Managementul populației de urs din afara parcurilor naționale s-a făcut prin recoltare, dacă realitatea dovedește că există o populație peste optim. E ok, deși eu nu sunt adeptul vanătorii. La noi urșii mai fură câte o oaie, dar pentru asta sunt despăgubiți proprietarii, că doar e habitatul lui”, a declarat, pentru “Axanews.ro”, biologul Parcului Național Munții Rodnei, Claudiu Iușan.

În acest parc populația de urs numără în acest moment aproximativ 40 de exemplare. Nu sunt probleme cu urșii nici în Parcul Național Munții Maramureșului. Directorul acestui parc, Cătălina Bogdan, a ținut să arate că în parc există o populație de circa 80 de exemplare de urs, nefiind înregistrate niciun fel de probleme. Fie că vorbim de atacuri asupra oamenilor sau de orice altă natură.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și