Din lotul de 12 fac parte si trei maramureseni, respectiv Calin Moje, Cristian Moje si Bogdan Lupse. Profesorul Calin Moje, membru in biroul federal al Federatiei Romane de Oina, afirma ca in deschiderea Jocurilor Olimpice 2020 din Japonia sunt sanse mari sa se joace un meci demonstrativ intre doua echipe ale Romaniei.

“Este un turneu de promovare al jocului national de oina in Japonia, au mai fost inca unul sau doua efectuate de Federatia de Oina. Mergem cu Federatia, cu sprijin prin ministerul de Externe, Comitetul Olimpic, 12 persoane, dar si cu sprijinul Ministerului Sportului din Japonia, Comitetului Olimpic Japonez, Amabasadei Romaniei in Japonia.

Promovam jocul de oina in scoli, universitati, avem deja un program bine stabilit de Ministerul Sportului de acolo, pe zile, pe ore. Japonezii urmeaza sa organizeze editia din 2020 a Jocurilor Olimpice si, in deschiderea JO, avem promisiunea din partea lor ca vom prezenta un meci demonstrativ intre doua echipe selectionate ale Romaniei.

Dupa aceea va avea loc un meci de baseball. Unele elemente din jocul de oina au fost copiate sau furate si aplicate in jocul de baseball, ceea ce i-a facut pe japonezi, se pare, sa fie campioni mondiali la baseball. Ei sunt foarte mandri de acest lucru, apreciaza acest plus adus de oina si ne ajuta si prin grija unor profesori romani deosebiti, plecati in Japonia, care n-au uitat ca sunt romani si care promoveaza toate valorile romanesti, culturale, sportive etc.

Speram ca in 2020 sa fim acolo unde ne este locul, unde am putut fi in 1924, invitati la Olimpiada de la Paris, dar nu s-a putut pleca. Poate in 2024 vom fi prezenti la Jocurile Olimpice cu lotul national al Romaniei”, a spus Calin Moje.

Dupa turneul din Japonia, oinistii romani vor pleca in Jakarta (Indonezia), la Festivalul Mondial al Sporturilor si Jocurilor Traditionale.

“In 5 octombrie plecam spre Jakarta la Jocurile Mondiale Traditionale, unde, de asemenea, vom promova, pentru a treia consecutiv, la jocurile mondiale, sportul national oina”, mai precizat Calin Moje.

Calin Moje a mai mentioneaza faptul ca, daca la inceputuri oina se juca intr-o varianta simpla, romanii au fost cei care au dezvoltat regulile, in timp ce unele tari il joaca si astazi in vechea varianta.

“Pe intreg cuprinsul tarii noastre si nu numai, chiar si in Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Polonia se joaca si s-a jucat din timpuri stravechi variante asemenatoare, baston cu minge mica, bati si fugi, trebuie sa fii lovit de ceilalti pentru a se schimba rolul, ceva de genul asta. Noi, romanii, avem meritul ca acel joc traditional l-am dezvoltat si am introdus oina pe cercuri, cu intrare pe un culoar, aparare cu palmele. Polonezii il joaca, germanii il joaca la varianta veche, noi romanii l-am suit sus.

Avem documente stravechi care atesta faptul ca in zona Blajului se juca o varianta de bati si fugi. Dintr-un colt de patrat bateai si alergai in celalalt colt, la urmatorul si urmatorul pana cand faceai tot patratul. Deci este, de fapt, baseball-ul, imi permit sa spun, cu toate ca trebuie sa vin cu argument foarte, foarte solide in acest sens. Voi cauta cartea si voi arata ca in Romania, in anii 1800, se juca acest joc cu reguli minore, reduse sau suficiente sa existe o disputa intre doua echipe omogene de baieti sau chiar de fete”, a adaugat Calin Moje.


Preluare: ziarmm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și