Soţii Laurenţiu şi Mihaela Pop din Baia Mare au primit pe telefonul mobil un mesaj, conform căruia „Domo şi Pro-TV v-au desemnat câştigător al unui premiu de 5.000 euro şi a unui telefon Nokia N95 cod unic k.x.e.5.p Pentru info şi detalii contactaţ-ne 0753 33 18 XX”. Făcând rabat de lipsa de logică a conţinutului şi a greşelilor gramaticale din text şi recunoscând că aveau serioase rezerve cu privire la veridicitatea mesajului, cei doi au încercat să ia totuşi legătura cu destinatarii lui. „Am zis de la început că e ţeapă, dar am zis să verific, cine ştie! Mi-a răspuns un bărbat care m-a luat repede la întrebări. Când am primit mesajul şi pe ce număr. Când am spus că numărul trebuie să figureze în baza lor de date, s-a bâlbâit şi mi-a închis telefonul în nas. A resunat soţia mea, i-a explicat individului că dorim să intrăm în posesia premiului. A spus că s-a enervat pentru că n-am fi primit mesajul la ora precizată de el şi că ei fac verificări”, a mărturisit Laurenţiu Pop. „Apoi au dat-o la întors. Deşi nu era amiază încă, omul (era aceeaşi voce), mi-a spus că mă resună imediat să îmi spună cum trebuie să procedăm, doar că la acel moment se află în pauza de masă. M-a resunat, schimbându-şi modul de operare. L-a cerut la telefon pe soţul meu, spunând că doar titularul numărului de telefon poate urma paşii pentru a intra în posesia premiului. Asta, cu toate că era o cartelă prepay”, a completat Mihaela Pop.

„Trebuie să cumpăraţi tichete reîncărcabile!...”

Redăm mai departe cum a decurs convorbirea „câştigătorului” (C) cu organizatorul (O):

O: „Spuneţi-mi numele complet vă rog.....notează numele şi adresa. Numele meu este ...Cristescu, operator consultant departamentul premii Domo Bucureşti. Vă informez, convorbirea între mine şi dumneavoastră este o convorbire înregistrată şi confidenţială”.

C: “În regulă! Nu este o problemă!”

O: „(cu un debit verbal mare, ca şi cum ar citi repede de pe o foaie) Compania Domo, împreună cu postul de televiziune Pro Tv Bucureşti a organizat un concurs pentru promovarea produselor, pentru a face reclamă la produse electrocasnice. Numărul dumneavoastră a fost extras, în cursul zilei de ieri, aleatoriu, adică la nimereală, din baza de date a telefoniei mobile, ca fiind câştigător a unui premiu de 5000 de euro şi a unui telefon Nokia E95. Vreau să vă informez că noi suntem în colaborare cu o firmă de curierare rapidă, Fan Curier, care se poate prezenta la domiciliul dumneavoastră în cursul zilei de astăzi până la ora patru, cu aducerea acestui premiu, bineînţeles că vă plătiţi taxa de curierare rapidă învaloare totală de 20 euro, în reţeaua Orange. Sunteţi de acord?”

C: “Da, sigur că da! Vă ascult! Ce trebuie să fac?”

O: „Trebuie să vă cumpăraţi pentru dumneavoastră două tichete reîncărcabile în valoare de zece euro fiecare, în reţeaua Orange. Acele două tichete i le prezentaţi la şofer în mână dar după ce vă dă banii. Acele cartele trebuie să le aveţi la dumneavoastră pentru validare. Nu trebuie să-i daţi bani şoferului, nu trebuie să-i daţi nimic, decât cele două bonuleţe. Și o să primiţi banii în mână, nu aparatură electro-casnică sau altceva. Spuneţi-mi dacă sunteţi de acord să vă cumpărţi cele două bonuleţe”.

C: „Da, este în regulă!”

„Trebuie să rămâneţi pe fir, nu vă grăbesc!...”

Conversaţia a continuat cu modul în care trebuie să se întâlnească „fericitul câştigător” cu „organizatorul competiţiei” la care... nu a participat niciodată!

O: „Să-mi daţi adresa exactă la care să venim. Întâi, răspundeţi-mi la următoarea întrebare: Aţi mai câştigat până acuma vreun premiu? Ce veţi face cu banii? De cât timp aveţi acest număr de telefon? Luaţi un pix şi o foaie şi notaţi numele persoanei care vine la dumneavoastră la domiciliu şi numărul de maşină. Persoana care vine să vă aducă banii se numeşte (... n.red. S.A) şi numărul de maşină este B 01 (...).”

C: „Păi vă sun de îndată ce iau codurile!”

O: „Va trebui să mergem în legătură directă la un magazin almentar ca să aud conversaţia între dumneavoastră şi vânzătoare că v-aţi cumpărat cele două cartele. Automat ce am auzit că aţi intrat în magazin şi le-aţi cerut, sunt obligat să anunţ firma ca să poată pleca către dumneavoastră. Maşina pleacă la Baia Mare. Eu rămân în continuare pe fir, convorbirea este gratuită, nu vă grăbesc. În momentul în care aţi ieşit din domiciliu, puneţi telefonul la ureche ca să ştiu că aţi pornit la magazin. Îmbrăcaţi-vă şi cartelele costă în jur de 120- 130 lei la magazin”, a declarat „organizatorul”.

„La început am crezut că e pe bune, apoi ne-am lămurit!”

Imediat după această replică, băimăreanul i-a închis telefonul în nas, considerând, pe bună dreptate, că totul nu e decât o ţeapă. „Ce câştigător al unui concurs serios îţi spune să stai împreună cu el la telefon sau să cumperi neaparat tichete de încărcare de la o alimentară. M-a surprins faptul că omul mi-a spus că au „oameni” în toată ţara, lucru care mă face să cred că este vorba despre o reţea. E ciudat faptul că era interesat să audă o conversaţie cu vânzătoarea sau faptul că trebuia să te întâlneşti cu unul din organizatori. Mi s-a spus şi numărul de înmatriculare. E periculos şi ne-a fost teamă să nu cumva să păţim ceva. Mai ales că în ultima perioadă au tot fost cazuri de persoane păcălite de astfel de oameni. E normal, lumea e săracă şi atunci cade în capcana hoţilor. Iniţial, am avut şi noi semne de întrebare şi speranţa că o fi pe bune, dar pe urmă ne-am lămurit!”

Nu achitaţi nimic în avans!

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Maramureş recomandă cetăţenilor să fie cu băgare de seamă atunci când sunt declaraţi câştigători la concursuri la care nici nu au participat, tocmai pentru că pot cădea în capcana celor dornici să profite de naivitatea lor. Cu atât mai mult cu cât, recuperarea prejudiciului e greu de realizat, întrucât persoanele necunoscute se fac nevăzute după ce îi păcălesc pe cei creduli. “Manifestaţi prudenţă atunci când vi se aduce la cunoştinţă că aţi câştigat un premiu la un concurs la care nu aţi participat. Simpla utilizare a unui furnizor de servicii (de telefonie, cablu TV etc.) nu presupune înscrierea automată la un concurs, fără consimţământul abonatului obţinut în prealabil. Este cât se poate de clar că, dacă nu v-aţi înscris la un concurs, în nici un caz nu puteţi fi desemnat câştigător. Nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii. Plata impozitelor sau a altor taxe se realizează după încasarea premiilor”, a declarat Dumitriţa Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş.

Oamenii legii atrag atenţia că naivitatea se poate plăti scump, iar metoda “Concursul” nu este singura prin care oamenii pot fi traşi în ţeapă... telefonic. În ultimele luni, hoţii au făcut bani frumoşi prin metoda “Rudele vecinilor” sau “Accidentul”.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și