Situația în Maramureșul Istoric devine una tot mai critică pe zi ce trece sub aspectul traficului și consumului de droguri. Din păcate, nemernici fără niciun Dumnezeu, atrag dealeri și consumatori de vârste tot mai fragede. În spitalele din zonă ajung să fie internați în supradoză sau sevraj copii chiar și de zece ani.
Polițiștii ridică de cele mai multe ori din umeri și se declară învinși de găștile ce împart șmecheria în ceea ce privește aducerea și plasarea de mari cantități de substanțe stupefiante. Oferta acestora este foarte variată: de la „hapuri” (prafuri) vândute către consumatori cu zece lei, la „iarbă” (marijuana), ketamină, LSD, ecstasy, cocaină și heroină, de toate se găsesc. Acestea se vând la liber prin baruri, parcuri, scări de bloc și chiar și în școli.
Aceste rețele mafiote s-au extins mai ceva decât „La piovra” (Caracatița) italiană, racolând dealeri de prin toate mediile sociale, mai grav fiind faptul că racolează chiar și copii de 10-15 ani care să le vândă marfa spurcată altor elevi. Nu prea mai există vreun chef al tinerilor, majorate etc. unde drogurile să nu fie la liber la consum chiar pe masă, la îndemâna oricui.
Mai marii mafioți din lumea drogurilor se mai și bat cu săbii, cuțite, alte arme albe pe străzile Sighetului, Vișeului sau Borșei în dorința de a acapara cât mai multe teritorii pe care să le controleze.
Am discutat cu mai mulți polițiști și polițiști de frontieră din zona Maramureșului Istoric, garantându-le acestora protecția anonimatului. Aceștia mi-au descris sincer și deschis problemele cu care se confruntă în combaterea mafiei drogurilor, lipsurile pe care le au, dar și indiferența conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș. Pe întreaga zonă de nord a județului Maramureș (Borșa - Vișeu - Moisei - Valea Izei - Valea Ruscovei - Valea Cosăului - Valea Marei - Valea Vișeului - Sighetu Marmației) există doar un singur polițist specializat și angajat în combaterea vânzării și consumului de droguri.
În antiteză, pe zona de sud a județului (la Baia Mare) există 13 astfel de lucrători în Poliție. Deci pentru zona de nord unde trăiește o treime din populația județului, avem doar un singur polițist care are în fișa postului lupta anti-drog. Deși s-au cerut de nenumărate ori suplimentarea polițiștilor specializați în activități anti-drog, toate aceste cereri s-au lovit de un refuz opac al conducerii IPJ Maramureș. Norocul zonei, dacă putem să ne exprimă astfel, este că aici avem polițiști de frontieră care mai fac capturi de droguri prin mașinile pe care le controlează.
Din păcate, polițiștii de frontieră nu au drept de control și percheziție în baruri, localuri unde se comercializează aceste produse. Spre exemplu, de curând s-a făcut o „mare razie” la un bar din Sighet, despre care se știe că în acesta se comercializează și consumă droguri. Cineva din interiorul Poliției i-a anunțat pe cei vizați despre control cu o jumătate de oră înaintea acestuia, așa că mulți clienți ai localului au apucat să arunce drogurile în toaletă, sau să le consume pe fugă. Rezultatul „mega raziei” a fost că s-a găsit asupra unei singure persoane 0,5 grame de cocaină, restul erau curați ca lacrima.
Concluzia mea personală este una sumbră: aproximativ 30% dintre elevii de liceu, 15% dintre cei de școală generală și o parte însemnată dintre polițiști și alte categorii sociale se droghează. Alți polițiști și lucrători ai M.A.I. sunt pe o mână cu traficanții de țigări și de droguri, luându-și partea de bani mânjiți cu sângele și sufletul copiilor drogați și fără de scăpare.
Așteptăm un punct de vedere oficial al IPJ Maramureș cu privire la aspectele relatate în acest editorial.
ACTUALIZARE
Cu privire la articolul de presă cu titlul: ”MARAMUREȘUL ISTORIC – Fenomenul drogurilor, scăpat de sub control. Deși polițiștii din zonă cer ajutorul șefilor IPJ, aceștia îi ignoră.” Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș este abilitat să vă comunice următoarele:
În primele 9 luni ale anului 2023, la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș au fost întocmite 146 de dosare penale în baza Legii 143/2000.
De asemenea, precizăm faptul că, 64 de dosare penale au fost întocmite de către polițiștii din Borșa, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Săliștea de Sus și Dragomirești.
În conformitate cu prevederile Legii 218/2002, polițiștii au printre atribuțiile principale, desfășurarea de activități pentru constatarea faptelor penale și efectuarea de cercetări în legătură cu acestea, în funcție de competență.
Astfel, constatarea faptelor penale la Legea 143/2000 poate fi făcută de orice polițist din structurile de poliție judiciare, urmând ca cercetările în cadrul dosarelor penale să fie efectuate de către organele de cercetare penală specializate.