Judetul Maramures a fost reprezentat de o delegatie condusa de vicepresedintele Gabriel Zetea si a prezentat proiectele initiate si implementate unde raul Tisa a fost principalul actor, dar si o serie de retele de colaborare care s-au dezvoltat ca urmare a preocuparilor comune in domeniul protejarii mediului.

Maramuresul a fost implicat in activitati de protejare a mediului, implementand o serie de proiecte ce vizau si dezvoltarea durabila a Tisei. Unul dintre proiectele importante este “Un mediu curat in bazinul Tisa Superioara”. Menirea acestuia este aceea de a crea un Centru Transfrontalier de Resurse AQUA-ROUA pentru institutiile si organizatiile implicate in gestionarea resurselor de apa din Bazinul Tisa Superioara. Un alt proiect esenţial pentru mediul inconjurator este “Prevenirea inundatiilor si un mediu curat pe granita romano-ucraineana a raului Tisa” care a vizat imbunatatirea masurilor de prevenire a inundatiilor prin planificare strategica si studii de impact privind protectia mediului.

Judetul Maramures are o colaborare indelungata cu judetul Jasz-Nagykun-Szolnok in domeniul protectiei mediului, mai ales ca in perioada 2006-2008, membrii comisiilor judetene de protectia mediului din acele consilii judetene se reuneau anual pentru a discuta probleme comune de mediu. S-au efectuat o serie de vizite bilaterale, schimburi de experienta mai ales in ceea ce priveste prevenirea inundatiilor si s-a elaborat o propunere de proiect depusa pe un program de finantare internationala in 2009.

Pe langa reprezentanţii judetului Maramures, conferinta internationala dedicata Tisei a reunit atat reprezentanti ai judetelor maghiare din cadrul regiunii Eszak-Alfold din care amintim judetul Szabolcs-Szatmar Bereg si Hajdu – Bihar, si ai oblastului Zakarpatia din Ucraina, ai regiunii Kosice (Slovacia) si regiunii Vojvodina (Serbia), dar si ai judetului invecinat Satu Mare. Acest eveniment a beneficiat si de prezenta reprezentantilor Ministerului Mediului din Ungaria.

Conferinta s-a incheiat prin semnarea unei declaratii de cooperare in jurul Tisei care are rolul de a identifica cei mai importanti actori regionali implicati in viitoarea dezvoltare a Tisei. Ulterior, fiecare regiune isi va putea exprima optiunea de a adera la Eco regiunea Tisei si de a semna un acord de cooperare internationala in bazinul Tisei.


Preluare: Ziarmm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și