Evenimentul presupune desfasurarea – in curtea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – a unui targ de vara, in cadrul caruia producatorii agricoli vor expune produse traditionale si ecologice.

Timp de doua zile, vizitatorii vor avea ocazia sa descopere pitorescul unor obiceiuri si ritualuri precum cositul sau pregatitul placintelor crete din zonele Mesteacan si Botiza.

Nu vor lipsi sarmalutele cu pasat sau cu carne, dar nici placintele cu branza si marar. Invitatul special al evenimentului va fi Ansamblul Folcloric National „Transilvania” din Baia Mare care, sambata 21 iunie intre orele 10.00-14.00 va prezenta un regal folcloric din care nu vor lipsi cantecul si dansul popular specifice mai multor zone ale tarii, dar si obiceiurile traditionale de Sanziene. Membrii ansamblului vor avea impletite cununi de sanziene, cu care ii vor intampina pe vizitatori.

La aceasta actiune vor participa producatori traditionali din Maramures, Bucovina, Oltenia, Moldova, Muntenia, Ardeal si Banat cu produse agroalimentare: placinte, sarmale, branzeturi, carne si preparate din legume si fructe proaspete. Nu vor lipsi mierea si dulciurile de casa.

In cadrul evenimentului se vor acorda noi atestate de produse traditionale unor producatori din zona Bucovinei, pe care producatorii vor avea ocazia sa le deguste.

Copiii sunt asteptați la atelierul de creație maramuresean unde vor fi inițiați in taina lucrului la razboiul de țesut. Atelierul “Drumul lanii” le va facilita intalnirea cu caierul, vartelnița, razboiul de țesut si vor afla cum se toarce firul de lana din caier pana la obținerea unui covoras din razboiul de țesut.

Prpgram

SAMBATA 21 iunie 2014

PROGRAMUL Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”
In intervalul orar 10.00 – 14.00

-Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”
-Deschidere suita orchestrala
-Dans din Maramuresul Voievodal
-Moment de virtuozitate instrumentala: duelul viorilor cu Rad Teofil si Berindan Stelian, iar la taragot Ovidiu Cosma.
-Tablou muzical coregrafic – Pe valea Lapusului – solisti Adela Santa, Cecilia Bozga, Florin Gherman, jocuri lapusene in prezentarea dansatorilor Ionuț Sima si Ioana Pricop
-Dansuri codrenesti

Ora 12.00
-Inmanarea atestatelor de produs tradițional Reprezentatului ȚARAN-BACIU ION din Campulung Moldovenesc al firmei din Suceava
SC ANDELVERO PROD COM SRL

-Dovezile istorice din 1930 – rețete ale lui Baciu Toader numit “”Feluri de facere nascocite si folosite de macelarul Toader Baciu din Fundu-Moldovei de pe paraul Colacului la taierea porcului pentru oamenii din sat” inregistrata la Administrația Financiara Suceava, Raionul Campulung Moldovenesc, cu nr. 354/1930, luna februarie, ziua 19
-DEGUSTAREA produselor atestate
-AVAMPREMIERA pentru ediția din luna iulie – “Moldova se prezinta”

Sambata, 21 iunie si duminica, 22 iunie orele 10.00 – 16.00

-Atelier de creație mestesugareasca“DRUMUL LANII”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și