După Indonezia, China, Insulele Cayman și Etiopia, Australia și Singapore au suspendat și ele marți operarea zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX 8. Prăbușirea acestui model de aeronavă duminică, în Etiopia, la patru luni de la prăbușirea avionului Lion Air, tot un Boeing 737 MAX 8, a ridicat mai multe semne de întrebare privind siguranța avionului, scrie The Guardian.


Decizia luată de Boeing după prăbușirea avionului din Etiopia. Lansarea celui mai mare avion din istoria companiei, amânată

Acțiunile companiei Boeing au scăzut cu 5% pe bursă, luni, după ce aproape 40% din flota mondială de aeronave 737 MAX 8 au răma la sol. La o zi după accidentul aviatic din Etiopia, autoritatea aviației civile din SUA a dat asigurări că aeronava poate fi utilizată în continuare de companiile aeriene. Însă marți, Australia și Singapore au anunțat că suspendă temporar folosirea modelului de avion, în timp ce așteaptă mai multe informații despre cauzele celor două incidente.

Printre companiile aeriene care nu mai pot folosi deocamdată Boeingul 737 MAX 8 se numără: China Southern Airlines, Garuda Indonesia, Shandong Airlines, Thai Lion Air, SilkAir, Fiji Airways, Ethiopian Airlines, Cayman Airways și Comair.

GOL, una dintre cele mai mari companii aeriene din Brazilia, a suspendat temporar utilizarea a șapte aeronave, iar Aeromexico a ținut șase avioane la sol.

Două companii aeriene românești, TAROM și Blue Air, au comandat la rândul lor acest tip nou de avion, însă acesta nu a intrat încă în flota companiilor.

Companiile aeriene care au în flotă Boeinguri 737 MAX 8 au fost asaltate cu mesaje de îngrijorare din partea pasagerilor, în condițiile în care acest model de avion este unul nou, iar numeroase companii îl operează pe rutele lungi. Pasagerii au cerut să li se comunice din timp cu ce tip de avion vor zbura și vor dreptul de a-și anula zborul și a-și primi banii înapoi.

Administrația Aviației Federale din SUA a declarat că accidentul aviatic din Etiopia și cel petrecut în luna octombrie, în Indonezia, au mai multe similarități: ambele avioane s-au prăbușit la scurt timp de la decolare, ambii piloți ceruseră să revină pe aeroport, ceea ce ar putea indica o defecțiune tehnică a aeronavelor.

Compania Boeing a anunțat că va face un upgrade de software pentru toată flota de aeronave în următoarele săptămâni și că a lucrat la dezvoltarea unui software de control în timpul zborului pentru 737 MAX, menit să sporească siguranța aeronavei.


Preluare: Digi 24

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și