Regizor de film şi teatru, actor şi scenarist, autor al unor filme premiate la Festivalurile de la Berlin, Locarno, Veneţia, Karlovy Vary şi cu Premiul Oscar, Menzel va fi celebrat, pe 8 iunie, la Gala de închidere a TIFF. Cu acest prilej, o expoziţie cu posterele filmelor sale, parte a colecţiei unice a filmotecii Terry Posters din Praga, va fi deschisă la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, informează, miercuri, TIFF.

Jiri Menzel s-a născut la Praga în 1938 şi a absolvit celebra Şcoală de film FAMU (Filmova a Televizni Fakulta Akademie Muzickych Umeni), în 1962. Coleg de generaţie cu Milos Forman şi Vera Chytilova, Menzel este unul dintre reprezentanţii Noului Val în cinematografia cehă. Scurtmetrajul său, ”Moartea domnului Baltazar”, a fost inclus într-un film-manifest al Noului Val, numit ”Micile perle”, distins cu Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI), la Festivalul de la Locarno, în 1965.

La doar 28 de ani, cu primul lungmetraj şi cu doi ani înainte de ”Primăvara de la Praga”, din 1968, Jiri Menzel a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi regizori europeni, câştigând Oscarul pentru Cel mai bun film străin cu ”Trenuri bine păzite”, unul dintre cele şase filme pe care avea să le regizeze după povestiri semnate de renumitul scriitor ceh Bohumil Hrabal. Filmul i-a adus numeroase premii şi şansa de a pleca din fosta Cehoslovacie, dar Menzel a rămas în ţară şi a regizat peste 20 de filme, majoritatea premiate.

În 1968, obţinea Marele Premiu la Karlovy Vary pentru ”Vară capricioasă”, iar în 1969 termina un film care a stat închis în arhivă două decenii, din cauza cenzurii: ”Ciocârlii pe sârmă”, adaptare după Hrabal, recompensată cu Ursul de Aur şi cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin abia în 1990.

În onoarea sa, la TIFF va fi proiectat filmul ”Sătucul meu drag”, una dintre cele mai populare comedii din Cehia, adaptare după o operă de Bohumil Hrabal. În 1986, filmul i-a adus a doua nominalizare la Oscar, pentru Film străin. Este portretul amuzant al unei comunităţi săteşti din Cehia anilor 80, în care protagonişti, Otik şi Pavek, tractorişti, oameni simpli, au de-a face cu politica şi birocraţia, atunci când un funcţionar pune ochii pe casa lui Otik, pe care şi-o doreşte ca reşedinţă de vacanţă.

Cineastul ceh a realizat şi ”Sfârşitul vremurilor vechi” - cel mai bun film la Festivalul Internaţional de la Los Angeles, în 1990, precum şi ”În slujba regelui Angliei” - Premiul FIPRESCI la Berlin, propunerea Cehiei la Oscar, în 2007.

În 1996, preşedintele Vaclav Havel i-a conferit marelui regizor Medalia de Onoare a Statului Ceh.

Publicul clujean va putea admira, totodată, câteva dintre afişele filmelor lui Menzel, realizate de artişti cehi, expuse la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Expoziţia va fi deschisă pe 18 mai, cu ocazia evenimentului ”Noaptea Galeriilor”, şi va putea fi vizitată până pe 18 iunie.


Preluare: AgerPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și