Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, speră ca în negocierile cu FMI să se fi acceptat reducerea CAS cu trei puncte procentuale, punctând că în caz contrar se va opta pentru alte măsuri.
"Nu știu să vă spun exact la ce s-a ajuns în acest moment. Mă duc și eu să vorbesc cu dl. Chițoiu. Eu cred că s-a acceptat, sper", a declarat luni Mariana Câmpeanu, după ce a participat la ședința grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților.
Întrebată ce se va întâmpla în situația în care nu va fi acceptată varianta reducerii CAS, ea a indicat faptul că s-ar opta pentru alte măsuri.
"O să găsim alte forme, probabil că se optează către alte variante. Știți că se încearcă și reducerea TVA la alte produse, cum ar fi carnea și produsele din carne, care și aceasta este o măsură foarte bună pentru stimularea mediului de afaceri ca și scăderea contribuțiilor pentru asigurări sociale, pentru crearea de noi locuri de muncă", a afirmat ministrul Muncii.
Câmpeanu a susținut că nu știe să se fi vorbit în discuțiile cu FMI despre creșterea unor taxe și impozite.
"Nici nu am auzit să fie în discuțiile pe care le-au purtat colegii mei, oricum nu era problema Ministerului Muncii", a precizat Mariana Câmpeanu.
În ceea ce privește creșterea salariilor, ministrul Muncii a punctat că înclină spre majorarea salariilor asistenților sociali, care sunt cele mai mici din economie.
"Pensiile se vor indexa anul următor, așa cum prevede legea, cu 100% rata inflației și cu 50% din salariu mediu brut pe economie creștere reală, ceea ce înseamnă un procent de 3,75-3,76, acum la calcule o să vedem imediat când definitivăm bugetul pe anul următor. În legătură cu creșterea salariilor (...) se preconizează o creștere cu 3% a fondului global de salarizare, ceea ce trebuie noi să hotărâm este cum să acordăm această creștere. Sunt mai multe variante de lucru — să creștem salariile mici sau salariile pentru anumite categorii de personal, cum ar fi medicii rezidenți sau, eu înclin, dacă aș avea singură puterea așa aș face aș crește salariile asistenților sociali care sunt de fapt cele mai mici din economie", a spus Câmpeanu.
Ea a precizat că o decizie în legătură cu creșterea salariilor va fi luată imediat ce se vor finaliza discuțiile cu FMI.
"Imediat ce se termină negocierile cu FMI ne vom ocupa de bugetul pe anul următor și atunci vom definitiva și cum vom face creșterea salariilor", a spus ministrul.
Cu privire la recalcularea pensiilor în urma deciziei CCR, ea a spus că acest lucru se va face în baza legii.
"Nu are legătură cu indicele domnului Boc. Aștept decizia CCR, dar lucrurile se îndreaptă cred spre o înțelegere a ceea ce dorește CCR și anume persoanele care s-au înscris la pensie în 2011 sau în 2012 să li se calculeze acest coeficient de corecție pe baza articolului 170 nemodificat din Ordonanță", a arătat Câmpeanu.
Preluare: AgerPres