Este vorba despre o transpirație compensatorie, după aplicarea antiperspirantelor care au o concentrație mare de compuși de aluminiu, cum ar fi clorura de aluminiu, care blochează canalele sudoripare, a declarat dr. Maja Hofmann de la Departamentul de Dermatologie, Venerologie și Alergologie al spitalului Charite din Berlin. "Transpirația are rolul de a reglementa temperatura corpului și, dacă este cazul, va găsi alte debușee", a explicat experta germană.

Ea a mai spus că persoanele care utilizează deodorante obișnuite nu trebuie să își facă griji în legătură cu transpirația compensatorie, deoarece cele mai multe deodorante conțin nu mai mult decât trei până la cinci procente de clorură de aluminiu, cantitate suficient de mică pentru a nu produce niciun rău organismului, mai notează agenția DPA.

De peste un deceniu există o preocupare în mediile online cu privire la influența antiperspirantelor asupra riscului de cancer de sân. Conform site-ului cancer.org, pe social media a avut loc o intensă dezbatere cu privire la faptul că substanțele cauzatoare de cancer din antiperspirante sunt absorbite și depozitate în ganglionii limfatici de la axile, care nu sunt în măsura să scape de ele prin transpirație, deoarece antiperspirantul le ține blocate în organism. Aceasta ar determina o concentrație ridicată de toxine, ceea ce ar duce la formarea de celule mutante care pot produce cancer.

Aceeași sursă mai remarcă faptul că în dezbaterile din mediile online se invocă drept argument constatarea că cele mai multe cancere de sân se dezvoltă în partea exterioară de sus a sânului, zona cea mai apropiată de ganglionii limfatici expuși la antiperspirante.

Site-ul mai notează că internauții susțin că bărbații prezintă un risc mai mic de cancer la sân, deoarece aceștia nu obișnuiesc să-și radă axilele, iar părul de la subsuoară păstrează substanțele chimice din antiperspirante, acestea nemaifiind absorbite de organism.

"Toate aceste afirmații sunt în mare măsură false", afirmă site-ul cancer.org, care subliniază că "nu există studii epidemiologice convingătoare în literatura medicală care să lege riscul de cancer de sân de utilizarea antiperspirantelor și că sunt disponibile foarte puține dovezi științifice pentru a susține această afirmație".


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și