Ministerul Finanţelor, prin FNGCIMM, a aprobat mai mult de 2.016 garanţii, în valoare de peste 1 miliard de lei, pentru credite în valoare de 1.219.051.695 lei, în prima lună de la lansarea programului guvernamental care sprijină şi încurajează investiţiile în economia românească, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Potrivit sursei citate, Programul IMM Invest România rămâne cel mai accesat program guvernamental dedicat mediului antreprenorial. Într-o lună au fost acordate 1.649 de garanţii în valoare de peste 996 de milioane lei, asigurându-se astfel finanţarea rapidă pentru capital de lucru sau pentru investiţii.
"IMM Invest reprezintă cel mai eficient program guvernamental, care atestă că intervenţia Guvernului în economie este benefică şi necesară, iar prin astfel de instrumente se asigură IMM-urilor accesul rapid la finanţare, fiind un program extrem de util pentru companiile din toate domeniile de activitate. Facilităţile de garantare şi subvenţionarea costurilor finanţării reprezintă argumente puternice pentru a apela la un credit prin acest program guvernamental. Monitorizarea constantă a Programelor guvernamentale de garantare, pe care o facem pentru a ne asigura de calibrarea corectă a măsurilor pe care le implementăm, ne indică acest lucru şi ne arată că există o cerere consistentă pentru finanţările cu garanţii de stat", a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.
Cele mai multe garanţii au fost accesate în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, în construcţii, în sectoarele comerţ cu ridicata al materialului lemnos, a materialelor de construcţie şi a echipamentelor sanitare, comerţul cu amănuntul şi în comerţul cu autoturisme şi autovehicule. În anul 2021 au fost acordate alte 17.000 de credite garantate, în valoare de peste 12,8 miliarde lei.
Prin subprogramul Agro IMM Invest au fost acordate 322 de garanţii, în valoare de 182.440.034 lei, cele mai multe solicitări venind din sectorul primar al Cultivării cerealelor, urmat de procesarea-fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, de activităţi în ferme mixte, creşterea păsărilor şi fabricarea produselor din carne. De la lansarea sa, în luna aprilie 2021, prin subprogramul AGRO IMM INVEST au fost acordate 2.500 de credite, valoarea totală a solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM a depăşit 2,1 miliarde lei, la o finanţare de peste 2,6 miliarde lei.
Plafonul de garanţii de stat pentru anul 2022 este de 10 miliarde lei, din care jumătate pentru Agro IMM Invest. Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat la 2,34 miliarde lei de care pot beneficia 48.726 de antreprenori. Perioada până la care se pot depune cereri de finanţare a fost prelungită până la 30 iunie 2022.
Preluare: AGERPRES