Iar în timp ce pacienţii plimbă furculiţa a gol, iar spitalele se plâng că dau tot mai mulţi bani pe alimentele de bază, ministrul Sănătăţii spune că nu are suficienţi oameni să controleze toate spitalele, dar că va încerca să găsească soluţii să mărească alocaţia de hrană.

”Avem iahnie de fasole, cârnaţi şi cu carne de porc la nesăraţi, supă de legume cu fidea şi tocăniţă de ciuperci la diabet, cu carne de porc”

Aşa arată o masă de prânz pentru bolnavii internaţi la Institutul Marius Nasta din Bucureşti. Însă e tot mai greu ca pacienţii să primească un meniu decent în ultima vreme.

Daniela Trandafir, director de îngrijiri Marius Nasta: Ne descurcăm foarte rău, preţurile au crescut dramatic din toamnă până acum. Dacă în Septembrie - octombrie achiziționam uleiul cu 6 lei, acum trebuie să-l luăm cu 11 lei, orezul a crescut de la 4,4 la 8 lei. Zahărul de la 3,5 a crescut la 6,5.

Cum arată meniul primit de o pacientă a Spitalului Universitar din Bucureşti

Iar asta se reflectă în farfuriile pacienţilor. Trei felii de pâine, dintre care două cu câte un strop de gem, un cub de unt şi un triunghi de brânză topită. Meniul pe care l-a primit o femeie internată la Spitalul Universitar din Bucureşti.

”Aşa au fost aproape toate porţiile. Multe porţii jalnice. Pentru o femeie lăuză, care trebuie să facă lapte să-i dea la copil. Nu ştiu cât lapte poţi să produci din trei felii de pâine cu o lingură de gem şi un pic de unt”

Reprezentanţii spitalului nu au vrut să comenteze imaginile cu micul dejun, dar ne-au transmis faptul că mâncarea bolnavilor este pregătită în bucătăria spitalului Universitar, iar meniurile sunt supervizate de un medic nutriţionist.

Specialiştii spun că bolnavii din spitale au nevoie de hrană consistentă pentru a se reface mai repede.

Şerban Damian, nutriţionist: Pâinea albă, gem şi un ceai, ăsta este un meniu la limita subzistenţei. La micul dejun ne putem aştepta să primească ouă care sunt surse bogate de proteină de bună calitate sau lactate cum ar fi brânză, iaurt, cereale cu lapte sau legume în combinaţie cu o sursă de proteină.

Oana Parliteanu, medic diabet-nutriţie Marius Nasta: Împărţirea corectă a acestor nutrienţi într-o zi se face în felul următor: 55-60% din totalul alimentaţiei trabuie format din carbohidraţi/ glucide pe care le obţinem din pâine, cartofi, orez, paste făinoase sau fructe. 15-20% din total să fie format din proteine. 50% de origine animală din carne, ou, lapte, brânză şi de origine vegetală pe care le mai putem obţine din ciuperci, din fasole boabe, din mazăre. 20% care trebuie obţinut din lipide, adică din grăsimi, vorbim de grăsimi sănătoase, din ou, din brânzeturi, lactate.

Ministrul Sănătăţii pune pe masă doar promisiuni deocamdată.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: O să generăm şi controale în spitale dar ştiţi cum este, suntem destul de limitaţi din punct de vedere al capacităţii de a controla atâtea spitale. Degeaba dai o mâncare care este poate bună, dacă este pusă neglijent în farfurie. Evaluăm posbilitatea de a mai majora această sumă

Alocaţia de hrană acum este de 22 de lei pe zi de pacient, însă poate fi suplimentată dacă spitalul are fonduri.


Preluare: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și