Este oficial, Mercedes va face în România mai multe cutii de viteze decât făcea până acum. Acesta este marele producător german care va veni în România și care a fost prefigurat acum mai bine de o lună de o declarație destul de pripită a premierului Victor Ponta. Investiție de 300 de milioane de euro la Sebeș, 500 de noi locuri de muncă, practic o extensie a uzinei de cutii de viteze de la Sttutgart care este supraîncărcată. Diferența este că la Sebeș doar vor fi asamblate aceste cutii automate, ale căror componente vor veni de la Sttutgart și vor pleca apoi spre Kecskemet, în Ungaria, unde se fac două modele de Mercedes.

Prima întrebare este de ce la Sebeș și nu la Vaslui sau la Botoșani… E simplu, pentru că Sebeș este pe viitoarea autostradă Sibiu-Nădlac. Nici Vaslui, nici Botoșani nu sunt niciunde. Să mă ierte locuitorii acestor județe, revin imediat asupra lor.

A doua întrebare este de ce nemții n-au făcut totuși la Timișoara sau la Lugoj uzina de automobile, dacă tot aveau de gând să vină cu o investiție atât de mare în componente auto în România? Răspunsul este că România a fost întotdeauna prima lor opțiune pentru că aveau deja o fabrică de cutii de viteze la Cugir, dar uite, în Ungaria produc deja mașini de un an, în vreme ce noi în România încă mai vorbim de viitoarea autostradă Sibiu-Nădlac. Grație guvernului Boc, guvernului Tăriceanu, guvernelor Năstase, Isărescu, Vasile, Ciorbea și Văcăroiu.

Grație înaintașilor care au trecut vorba cântecului Carpații la arme cu frunze și flori, și a epigonilor care după o sută de ani de atunci n-au fost în stare să meargă în urma armatei române cu o afurisită de autostradă. Și stai că încă n-am văzut-o și nici nemții nu vor veni la Sebeș cu 300 de milioane de euro ca să-i îngroape într-un orășel pe care acum îți ia o jumătate de oră să îl traversezi pe jos, dar o oră să-l traversezi cu mașina … din cauza cozilor și a blocajelor.
Și acum să revenim la Vaslui și la Botoșani sau la Ialomița sau la Teleorman, sau la ce județe uitate de lume din România și care poate ar merita la fel ca cei din Alba sau Dolj sau Argeș să lucreze la Mercedes, la Ford sau la Dacia.

Data viitoare când mergeți la vot, feriți-vă de cei care vă oferă ajutoare sociale. Nu vă dau de la ei. Vă dau indirect din salariul pe care l-ați avea chiar voi dacă ați munci la o mare companie națională sau internațională. Vă dau de fapt din banii din care nu se face infrastructură, din banii pentru drumul fără de care Mercedes, Ford sau Dacia nu vă vor găsi niciodată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și