Astfel, cunoscutul expert german Dominik Jung a declarat publicației on-line web.de că temperaturile cele mai scăzut se așteaptă în lunile ianuarie și februarie 2014. Această previziune este confirmată de datele Serviciului Național de Meteorologie din Germania. Ciclul de ierni reci, care durează deja de cinci ani, își va atinge apogeul. Mai mult, experții germani previzionează că și luna martie va fi destul de rece. Se va încălzi în Europa nu mai devreme de aprilie.

Expertul Joe Bastardi, de la Serviciul de meteorologie AccuWeather, spune că iarna grea este anunțată și de combinația dintre activitatea solară scăzută și oscilația negativă din nordul Oceanului Atlantic. Un fenomen asemănător s-a înregistrat la începutul anilor 1950, când multe țări europene au scăpat de ger abia pe la mijlocul primăverii.

În partea de nord a Europei, iarna a venit pe neașteptate mai devreme anul acesta. După cum relatează publicația The Local, căderi masive de zăpadă au generat zilele trecute probleme în trafic în Norvegia.

"Nu există nicio îndoială că încălzirea pe care am văzut-o în anii 1980 și 1990 a încetat deja", a declarat în acest sens profesorul Anastasios Tsonis, de la Universitatea din Wisconsin.

Conform oamenilor de știință, grosimea gheții în Antarctica a depășit limita normală în ultimele 23 de luni. În același timp, potrivit Centrului național din Marea Britanie, zona de gheață la Polul Nord a crescut cu 60% în mai puțin de un an.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și