Astfel, conform surselor citate, Ministerul Agriculturii urmează să emită un ordin comun cu Ministerul de Finanțe pentru interzicerea temporară a cerealelor din Ucraina pe o perioadă de 30 de zile.

Vineri, 15 septembrie, a expirat interdicția impusă de Comisia Euopeană, iar oficialii europeni nu au extins-o şi mai mult.

Cu toate acestea, în România nu a mai intrat niciun camion de cereale, ca urmare a unei înțelegeri între miniștrii Agriculturii român și ucrainean.

În prezent, Ungaria, Slovacia și Polonia sunt țările care au decis să restricționeze importurile de cereale din Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, dacă ţările vecine încalcă legislaţia UE, "Ucraina va răspunde într-un mod civilizat".

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.

Fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile de cereale prin ţările vecine de la începutul conflictului, deoarece nu a putut folosi rutele preferate prin porturile Mării Negre.

Dar cantitatea mare de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina care a intrat în ţările vecine a redus preţurile acolo, având un efect negativ pentru veniturile fermierilor locali şi ducând la interzicerea de către guverne a importurilor agricole din Ucraina.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și