Potrivit directorului Aeroportului, Dorin Buda, la începutul lunii aprilie 2022 s-a depus o cerere de finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare pentru proiectul “Extindere și modernizare terminal pasageri”, care reprezintă, în fapt, construirea unui nou terminal unde să poată fi preluați 450 de pasageri/oră sau flux de zbor. Acest proiect a fost adus la cunoștința ministrului Transporturilor în cadrul unei discuții comune la care au participat atât reprezentanții administrației județene, cât și parlamentarii de Maramureș de la PNL și PSD.

Documentația de atribuire pentru acest obiectiv de investiții este în curs de finalizare, urmând ca, în cel mai scurt timp să fie publicată în SICAP. Durata de realizare a lucrărilor este de 24 de luni, din care 9 luni proiectare și 15 luni executie. Pentru realizarea investiției a fost expropriată o suprafață de teren de 77.498 mp, în valoare de 2.322.045 lei. Pe terenul expropriat în suprafață de 77.498 mp se va realiza parțial noul terminal și va fi amenajată și o parcare pentru autoturisme (450 locuri), o zonă de parcare microbuze (10 locuri), o zonă de parcare autocare (8 locuri), o zonă parcare VIP și business, o zonă pentru staționarea taxiurilor și o zonă pentru pentru stația de autobuz (2 locuri), respectiv 2 ha de teren vor fi alocate zonei cargo și 1 ha pentru un Airport Hotel.

Ministrul Sorin Grindeanu: ”Proiectele trebuie să se deruleze în timp alert”

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii a arătat că în aviație suntem contra timp pentru că finanțarea pe bani europeni pe zona de aviație există doar până la finalul anului viitor. ”Acesta este mesajul cel mai clar că proiectele trebuie să se deruleze într-un ritm alert, pentru a putea fi folosiți banii europeni. Mai mult, pentru proiectele majore contează mult prea puțin culoarea politică a primarului sau a președintelui de Consiliu Județean. Aceste proiecte trebuie să continue indiferent de partidul politic reprezentat într-un moment sau altul la conducerea orașelor, județelor și a guvernului. Toată lumea trebuie să hotărască prioritățile, fie că este forma de infrastructură sau de alte instituții, pentru că doar în acest fel pot fi duse la bun sfârșit proiectele majore”, a declarat vicepremierul României, Sorin Grindeanu.

Gabriel Zetea, deputat PSD: ”Ministrul Sorin Grindeanu este un susținător al descentralizării”

Și deputatul PSD, Gabriel Zetea a fost invitat la microfon, mulțumindu-i ministrului Grindeanu că a participat la discuțiile din Maramureș. ”Guvernele României apreciază când nu se intervine politic atunci când este vorba despre proiectele din administrație. Știu că ministrul Sorin Grindeanu este un susținător al descentralizării și a luptat pentru scurtarea termenelor în ceea ce privește avizele și proiectele care se implementează în județul nostru. Sperăm că proiectele județului Maramureș vor fi sprijinite în continuare, pentru că maramureșenii merită mai mult”, a declarat deputatul PSD, Gabriel Zetea.

Parlamentarul de Maramureș a vorbit apoi despre podul peste Someș care leagă orașul Seini de comuna Pomi din județul Satu Mare și care a fost tot o investiție a guvernului PSD, finanțarea fiind obținută încă din anul 2018. După finalizarea întâlnirii de la Aeroportul Internațional Maramureș, ministrul Sorin Grindeanu a participat, alături de alte oficialități, la inagurarea ”Podului Unirii” din orașul Seini.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și