"Situația este îngrijorătoare în Norvegia nu numai pentru familiile de români, ci și pentru alte familii care își iau copiii minori și fug din Norvegia. Pe noi ne interesează familiile de români. Din discuțiile pe care le-am avut cu mai multe autorități (...) avem semnale clare, nu vrem să exagerăm cu nimic, nu vrem să dăm iluzii, promisiunea că vor trimite un ordin intern pentru toate autoritățile locale să fie foarte atente, pentru că nu numai românii au dat semnale. Delegația românească a fost cea care a impresionat aceste autorități pentru că până acum nicio țară nu a trimis parlamentari în număr mare care să se intereseze și să cunoască, cu adevărat, legislația. Eu cred că familia Bodnariu își va recupera copiii și că dreptatea va fi de partea lor", a afirmat Dolha, sâmbătă, într-o conferință de presă.

El susține că din discuțiile pe care delegația le-a avut cu familia Bodnariu, cu vecinii acestora și cu reprezentanți ai comunității locale, a reieșit că această familie nu ar putea să le facă rău propriilor copii.

„Am mers în Norvegia pentru că ne interesează și soarta familiilor de români aflate în dificultate oriunde ar fi ele. (...) Ne-am deplasat și la familia Bodnariu. Am luat legătura cu vecinii acestora. Am vizitat casa, camerele copiilor, modul în care au fost crescuți. Am discutat cu reprezentanți ai comunității locale care îi cunosc îndeaproape pe aceștia. Concluzia mea personală este că (...) familia Bodnariu nu ar putea să facă rău nici unei muște, dar propriilor copii pe care îi iubesc foarte, foarte mult", a adăugat Dolha.

Pe de altă parte, el a explicat că pentru parlamentarii români prioritar este interesul copiilor.

"Am plecat în Norvegia pentru aflarea adevărului și nu pentru a face o imixtiune în ancheta pe care o fac autoritățile norvegiene. Și pentru parlamentarii români prioritar este interesul copiilor. Avem o extremă în România neplăcută, pentru că noi vrem să inițiem niște pedepse mai aspre pentru cei care în România își maltratează copiii, sunt comisii speciale în România care trebuie să intervină mult mai abrupt. Toate instituțiile statului și cei de la protecția copilului și nu intervin atunci când trebuie să intre sub sancțiunea legii. Legea din România este bună, dar trebuie pusă în aplicare", a spus Dolha.

La rândul său, senatorul Marian Vasiliev, care a locuit trei ani în Norvegia, a subliniat că vizita delegației parlamentarilor români "nu a lezat în niciun fel bunele relații pe care le avem cu Norvegia".

Întrebat dacă este vorba de un abuz, senatorul Ben-Oni Ardelean a răspuns: "Categoric, da", dar senatorul Marian Vasiliev a spus că "nu este un abuz al statului norvegian, ci (...) este vorba de un număr restrâns de funcționari dintr-o localitate mică, unde domiciliază familia Bodnariu".

"Nu un abuz al statului norvegian, aici vrem să delimităm foarte clar, nu vrem să generalizăm, pentru că noi ca români avem tendința să generalizăm. Nu este vorba de statul norvegian, n-are nimeni intenția să demonizeze statul norvegian, este vorba de o instituție administrativă. Până la urmă, dacă ne ducem și simplificăm este vorba de un număr restrâns de funcționari dintr-o localitate mică, unde domiciliază familia Bodnariu. (...) Acest abuz pe care îl semnalăm noi și împotriva căruia ne-am ridicat acolo, a fost împotriva unei instituții administrative a statului norvegian", a explicat Vasiliev.

În perioada 20-22 ianuarie, o delegație a Camerei Deputaților, condusă de vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Mircea Dolha, din care fac parte deputații Mircea Lubanovici, Maria Grecea, Ovidiu Iane, precum și o delegație a Senatului alcătuită din senatorii Titus Corlățean, Ben-Oni Ardelean și Marian Vasiliev au efectuat o vizită de lucru în Norvegia.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și