In ultima vreme, din dorinta de a se afirma, de a-si atinge anumite scopuri sau doar pentru a se situa pe o pozitie mai inalta decat ceilalti omul din societatea romanesca recurge la simpla si cea mai la indemana solutie: mita.
Care o fi cauza care a adus la acest nivel societatea in care traim?
Cert este faptul ca cei care ofera mita incerca sa se afirme, dar bineinteles printr-o maniera inechitabila.
In schimb, cei care primesc spaga rezulta a fi ori niste oameni fara principii ori pur si simplu o fac din lipsa de bani.
Mai nou se presupune ca multi elevi care au dat examenul de bacaureat anul acesta, au oferit mita profesorilor, majoritatea fiind cei care au acceptat. Este incontestabil faptul ca salariul unui profesor este aproape infim in raport cu studiile, si priceperea pe care acesta si-o da. Daca ar fi sa facem o paralela intre salariul unui profesor si cel al unui vanzator vom observa ca diferente mari nu prea exista. Pentru a fi profesor ai nevoie de studii, iti petreci ani din viata pe bancile facultatilor, pe cand, pentru cea din urma meserie nu prea ai nevoie de multa scoala. De aceea, acestia se expun uneori riscului, doar din dorinta de a avea ceva in plus. Ori riscul actioneaza intr-o maniera paradoxala, intrucat poate determina simultan efecte opuse precum castigul sau pierderea. Daca ar fi sa privim din punct de vedere noetic riscul se comporta ca o intrebare, iar efectele lui ca niste raspunsuri.
Practic, in ziua de astazi, incalcarea regulilor a devenit un lucru absolut normal, un lucru pe care majoritatea oamenilor il efectueaza.
Ce se intampla cu cei care necontenit ofera mita?
Ei bine, trist e ca acele persoane ajung la un moment dat intr-o functie inalta. Ofera mita la bac, pe urma in facultate, ofera bani pentru a-si lua examenele, mai apoi in ocuparea unui loc de munca, si uite asa, vom avea profesori de la care nu vom avea ce invata, medici pe care ne va fi teama sa ne bazam si asa mai departe.
Ce se va intampla cu societatea de astazi daca va continua asa? Pana in ce punct vom ajunge?
Cu siguranta, se va alege un dezastru. O calamitate din care nu vom avea scapare. Lucrurile merg tot mai rau, si acesta e un lucru ingrijorator. Oamenii aspira la anumite valori pe care prefera sa le atinga pe alte cai, si nu pe cele legale, corecte.
Daca noi nu ne vom impune sa iesim din aceasta situatie, daca noi nu vom alege sa respectam regulile, sa ne atingem idealurile prin propriile forte si daca nu vom ceda tentatiei de a oferi mita, se va alege, cu siguranta, un mare dezastru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și