Liturghia a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului condus de Arhid. Prof. Adrian Dobreanu.

Din soborul de 22 de preoţi şi şase diaconi au făcut parte: Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale “Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, fiu al satului Moisei, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Arhim. Ghelasie Maxim, consilier eparhial onorific cu probleme de silvicultură şi economul Mănăstirii Rohia, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii Dragomireşti, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, preoţii din Moisei, preoţi din Borşa şi din parohii de pe văile Vişeului şi Izei.

Între credincioşi s-au aflat maici stareţe de la unele din cele 12 mănăstiri din zonă, monahi şi monahii, viceprimarul comunei Moisei, binefăcători ai mănăstirii, foarte mulţi tineri, mame cu copii, mulţi dintre ei urmărind Sfânta Liturghie din curtea mănăstirii, deoarece biserica era arhiplină.

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanu a rostit un cuvânt de învăţătură, pornind de la pericopa evanghelică a zilei, iar apoi a vorbit credincioşilor despre prezenţa Maicii Domnului alături de Fiul ei în toată existenţa Lui pământească, înainte şi după ducerea Lui spre închinare la templu, unde a fost luat în braţe de deptul Simeon şi până la Răstignirea Sa pe Cruce.
​Dacă Iisus Hristos a avut-o pe Maica Sa alături în toată viaţa Sa pământească, la rândul Său, Dumnezeu este alături de noi în fiecare moment al vieţii noatre pe pământ şi până la plecarea noastră din lumea această, noi trebuind doar să Îi cerem ajutorul în rugăciunile noastre.

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul s-a oprit, apoi, la întâlnirea omului cu Dumnezeu, care cel mai bine se face în biserică, unde se revarsă asupra oamenilor darurile Duhului Sfânt.
​Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre vechimea Mănăstirii Moisei, cea mai veche mănăstire din Episcopie cu viaţă neîntreruptă de 400 de ani, precum şi despre noua biserică cu dimensiuni de catedrală, deoarece actuala biserică este neîncăpătoare în duminici şi sărbători, şi va primi destinaţia de paraclis. Anul acesta, de hramul din 15 august, va terminată noua trapeză, cu noi completări arhitecturale şi una din clădirile existente.
​Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a prezentat credincioşilor şi principalele realizări ale Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului din anul care a trecut.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și