Cele 27 de monede dacice recuperate de autorități din Italia și prezentate luni la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) au fost descoperite în urma unei licitații pe internet, au declarat într-o conferință de presă persoanele implicate în această amplă anchetă.
Readucerea în țară a 27 monede de aur dacice de tip Koson reprezintă rezultatul a aproape doi ani de muncă, la care au participat magistrați de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, ofițeri de poliție, funcționari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și experți de la Muzeul Național de Istorie a României, precum și omologii lor din Italia. Lotul monetar provine dintr-un tezaur de monede Koson sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia și a fost depus, pentru examinare, în Tezaurul Muzeului Național de Istorie a României din București.
Tot luni, au fost prezentate și cele 138 de monede de aur de tip Koson recuperate recent de pe teritoriul satului Ocolișul Mare, județul Hunedoara, care vor fi aduse la Muzeul Național de Istorie a României, în vederea efectuării unor expertize.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a spus că acțiunea de recuperare a monedelor dacice din Italia a început după ce au fost descoperite "două-trei monede" de acest tip, scoase la licitație pe internet. Potrivit acestuia, după descoperirea obiectelor, a fost transmisă o cerere de comisie rogatorie internațională.
Anchetatorii au descoperit, cu timpul, că de fapt aceste câteva monede făceau parte dintr-un grup de 36, vândute în licitații, internațional. În total, 27 dintre aceste monede au fost recuperate de la fiecare cumpărător în parte, cu ajutorul unei case de licitații din Italia.
Restul de 9 monede de același tip urmează să fie recuperate, după ce va fi clarificată situația lor.
Cătălin Chiriac, atașat afaceri interne la Ambasada României de la Roma, a declarat că respectiva casă de licitație care a ajutat la recuperarea monedelor a făcut acest lucru fără a solicita bani, un caz pe care l-a calificat ca fiind "un lucru excepțional".
Potrivit celor prezenți la conferința de luni, lotul de monede dacice era în atenția poliției internaționale de zece ani.
De asemenea, Augustin Lazăr a amintit că cele 138 de monede de aur de tip Koson au fost recuperate recent de pe teritoriul satului Ocolișul Mare datorită unor copii care se jucau în zona în care acestea erau ascunse. Potrivit autorităților, acest lot ar fi fost ascuns și pregătit "pentru export ilegal". "Noi știm cine a luat acel lot", a afirmat Lazăr. Cele 138 de monede vor fi supuse unor expertize, pentru a se stabili cărui tezaur aparțin.
"Speranța pentru viitor sunt copiii care au anunțat autoritățile. Avem copii care sunt mult mai maturi și mai responsabili decât mulți adulți", a declarat Dimitrie Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.
Conform directorului Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnoveanu, monedele de aur de tip Koson, realizate de daci, ar fi fost emise pentru plata unor mercenari "într-un război care nu a mai avut loc". Acțiunea de recuperare de luni face parte dintr-o serie mai amplă.
Până în prezent s-au desfășurat 11 operațiuni de recuperare și repatriere a brățărilor de aur dacice (patru în 2007, una în 2008, una în 2009, una în 2011, două în 2012 și două în 2013), având ca obiect piese de patrimoniu repatriate prin aplicarea convenției UNIDROIT, din Franța, Elveția, Germania, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii și Germania.
Potrivit MNIR, ca urmare a acestor acțiuni, patrimoniul cultural național a fost reîntregit cu următoarele bunuri: 13 brățări dacice regale de aur, cântărind 12,633 kg, 1.024 monede de aur de tip Koson, 204 monede de tip Koson din argint, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale reale și fantastice. Acestora li se adaugă alte 33 monede grecești de aur de tip Lysimachos, emiși în secolele II-I î.Hr., la Tomis și Callatis, un depozit de unelte și arme din fier, precum și 3.663 monede din argint și bronz, recuperate de autoritățile judiciare pe teritoriul României, între anii 2009 și 2014.
Expertizele s-au realizat și într-o serie de laboratoare specializate din Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și Statele Unite ale Americii.
Cele două loturi de monede din aur dacice recuperate recent din Italia și din județul Hunedoara sunt alcătuite numai din stateri emiși de regele Koson (cca 44-29 î.Hr.), unul dintre urmașii lui Burebista.
Monedele regelui Koson sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere grecești, menționând numele și titlul suveranului emitent. Ele au fost emise în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia.
Monedele recuperate vor fi prezentate publicului român în expoziție temporară.
Preluare: AgerPres