Luni dimineaţă, cer de plumb cu nori, care ameninţau cu o ploaie rece de toamnă în orice moment. Toate acestea însă nu i-au împiedicat pe moiseeni să-şi îmbrace straiele de „mers la biserică” şi să se adune la biserica din centru, ca să asiste la Sfânta Liturhie oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu PS Justin Sigheteanul, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului. „Este mare cinste să vină episcopul şi să facă slujbă aici”, spune Parasca Tomoiagă, o localnică.
Monumentul eroilor a fost reabilitat
Martirii au fost omagiaţi prin ridicarea unui monument, operă a sculptorului Vida Geza. Monumentul a fost realizat, în 1966, din lemn, iar apoi, la începutul anilor `70, cele 12 coloane au fost înlocuite cu unele din piatră. „Este pentru prima dată în 30 de ani când acest monument a fost reabilitat. Am fost întrebat de multe ori de ce în comună nu sunt indicatoare spre monument, dar îmi era ruşine să le spun de ce. Monument arăta jalnic. Din lipsă de fonduri până acum nu a fost posibilă această lucrare. A costat 700.000 de lei, bani alocaţi din bugetul Consiliului Local şi 10.000 de lei pe care i-am primit de la Direcţia de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş”, a precizat Toader Şteţcu, primarul Comunei Moisei.
„Fac un apel către cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş să spună elevilor din şcoli să vină la monument, să vadă o parte din istoria Maramureşului”, a mai adăugat primarul.
După ce a fost săvârşită o slujbă de pomenire şi au fost depuse coroane şi jerbe de flori la obeliscul de piatră care marchează locul de înhumare al martirilor, întreaga procesiune s-a mutat la Monumentul eroilor, unde s-a tăiat panglica ianugurală şi a fost sfinţit de soborul de preoţi, în frunte cu PS Justin Sigheteanul. Toată suflarea comunei, de la cei mai mici până la cei mai în vârstă, majoritatea în straie tradiţionale au participat la sărbătoarea comunei. „Am venit să vedem şi noi să avem ce să povestim la nepoţi. Ştim monumentul de când eram copii şi ne-a durut sufletul când am văzut în ce hal a ajuns. Acum tare bine şi frumos l-au făcut”, spune Grigore Pop.
„A fost o lucrare amplă, au fost restaurate coloanele, treptele, s-a făcut o alee pietonală nouă, o poartă maramureşeană, s-au făcut garduri la monument, la obelisc şi la casa memorială, toate cu acelaşi model, ca să fie unitar. A fost refăcută fundaţia la coloane, s-a făcut instalaţia de iluminat, s-au pus flori… Este o lucrare reuşită”, a spus primarul din Moisei.
În semn de recunoaştere pentru efortul depus la reabilitarea acestui monument, primarul a primit o diplomă de onoare de la prefectul judeţului.
Preluare: InfoMM.ro