Potrivit unui comunicat al ICR Londra, transmis marți AGERPRES, sub titlul "The Morometes 60: The Jubilee of a Masterpiece"/ "Moromeții 60: Jubileul unei capodopere", programul celebrează o carte mare a literaturii române cu ajutorul unui concept de promovare folosit în premieră, care grupează evenimente din mai multe domenii: teatru, cinematografie, literatură și arte vizuale.

În cadrul proiectului, spectacolul "Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?" se va juca la Leicester Square Theatre din Soho-ul londonez. O producție a Teatrului ACT, după un text de Cătălin Ștefănescu, având la bază romanul "Moromeții", în regia lui Alexandru Dabija, spectacolul îi are în distribuție pe Marcel Iureș și George Mihăiță.

De asemenea, seria "Marin Preda în film" se va derula la "Cinemateca românească" de la ICR Londra, în timp ce Galeria Institutului va găzdui expoziția de fotografie "Marin Preda: O viață în imagini și cărți".

O seară dedicată spiritului moromețian și deschiderilor sale istorice și identitare, ai cărei protagoniști vor fi scriitorul și universitarul Caius Dobrescu și cunoscutul actor britanic Jack Klaff, care va citi fragmente din traducerea în limba engleză a celebrului roman, va întregi "jubileul Moromeților" la Institutul londonez.

Proiectul include publicarea în format digital a unei selecții de fragmente din ediția în limba engleză a "Moromeților", apărută în anul 1957 la Editura pentru Limbi Străine în traducerea lui N. Mișu, care va deveni accesibilă pe website-ul ICR Londra.

"Moromeții 60: Jubileul unei capodopere" este un program realizat de ICR Londra împreună cu Teatrul ACT din București, Centrul Național al Cinematografiei și Muzeul Literaturii Române.

Proiectul inaugurează o serie de acțiuni cu un format de promovare relativ inedit, cu ajutorul căruia ICR Londra urmărește să readucă în atenția publicului, prin intermediul mai multor arte, opere clasice ale literaturii române traduse în limba engleză de-a lungul ultimelor decenii.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și