Oficiali din Finlanda şi Danemarca anunţaseră miercuri că sunt blocate conturile reprezentanţelor diplomatice ale ambelor ţări în Rusia, iar ambasadele sunt nevoite să recurgă la plăţi în numerar. În afară de ambasada de la Moscova, Finlanda - vecină cu Rusia - are şi un consulat la Sankt Petersburg.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că "nu este o iniţiativă a părţii ruse. Reacţionăm la situaţia creată de autorităţile mai multor ţări din Occident, inclusiv, spre regretul nostru, Finlanda". El a adăugat că Rusia nu lasă fără răspuns nicio "acţiune ostilă".

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, mai multe ambasade ale Rusiei în ţări europene au avut probleme cu conturile bancare, iar în unele cazuri fondurile le-au fost blocate în urma unor sancţiuni pentru declanşarea războiului, reaminteşte Reuters.

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a declarat miercuri presei că în 4 mai a fost înaintată Moscovei o notă prin care se cere asigurarea posibilităţii de funcţionare a reprezentanţelor diplomatice şi se solicită explicaţii pentru blocarea conturilor, însă partea rusă nu a răspuns.

Joi, Peskov a dat asigurări că Rusia va da o replică. "Vom răspunde la notă reafirmând că principiul reciprocităţii şi principiul răspunsului adecvat la paşi ostili vor continua să guverneze relaţiile noastre".

Finlanda şi-a schimbat radical politica după atacul forţelor ruse asupra Ucrainei, devenind membră a NATO din 4 aprilie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și