Seagal a dat duminică o petrecere într-un restaurant de lux din Moscova, de ziua lui. A împlinit 70 de ani.

„Fiecare dintre voi sunteți familia și prietenii mei. Și vă iubesc pe toți. Suntem împreună, la bine și la greu”, a spus Seagal.

La masa de lângă Seagal se aflau unii dintre cei mai importanți susținători ai Kremlinului, inclusiv redactorul-șef al rețelei de știri controlate de stat RT, Margarita Simonian, și Vladimir Soloviev, unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști ai Rusiei, care a tradus în rusă discursul lui Seagal.

Actorul, care spune că e budist, are de multă vreme o relație strânsă cu președintele rus Vladimir Putin și a primit cetățenia rusă în 2016.

El a spus că anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 a fost „foarte rezonabilă” și l-a descris pe președintele rus drept „unul dintre cei mai mari lideri mondiali în viață”.

După invadarea Ucrainei, el a continuat să-l sprijine pe Putin, spunând că o „entitate exterioară” este de vină pentru că a întors cele două țări una împotriva celeilalte.

Kremlinul și mass-media controlată de stat au cultivat de zeci de ani prietenia lui Putin cu celebrități occidentale precum Seagal, pentru a-i îmbunătăți imaginea în țară și în străinătate.

Dar numărul vedetelor și politicienilor occidentali care se distanțează de Putin a crescut rapid în ultima lună. Unul dintre primii prieteni ai lui Putin care a condamnat acțiunile Rusiei a fost superstarul francez Gerard Depardieu, care a denunțat „excesele nebunești și inacceptabile” ale lui Putin în Ucraina.

Depardieu a devenit cetățean rus în 2013, după ce a criticat guvernul francez pentru politicile sale fiscale. Acum, însă, el a cerut Rusiei să „oprească luptele și să negocieze”.

Declarațiile lui Depardieu au fost primite cu furie în Rusia, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, spunând că actorul „nu a înțeles” situația din Ucraina. Unii oficiali ruși i-au cerut lui Putin să-i anuleze cetățenia lui Depardieu.

Criticile față de acțiunile Rusiei au crescut și mai mult după ce au apărut imagini cu cadavrele unor civili pe străzile din Bucha, o dovadă a amplorii atrocităților pe care forțele ruse le-au comis în Ucraina.

Sâmbătă, fostul premier italian Silvio Berlusconi a spus că este „foarte dezamăgit și întristat” de comportamentul liderului rus.

Berlusconi, considerat a fi un admirator al stilului macho de guvernare al lui Putin, a vizitat o podgorie din Crimeea împreună cu liderul rus la scurt timp după ce Moscova a anexat peninsula în 2014.

Miliardarul a spus acum că Rusia este responsabilă pentru „masacrele civililor din Bucha și din alte părți, adevărate crime de război”.

Putin a fost criticat și de așa-numita tabără occidentală anti-establishment – jurnaliști și celebrități care și-au exprimat anterior sprijinul pentru Rusia, în timp ce criticau „imperialismul american”.

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, regizorul american Oliver Stone, care a apărat acțiunile Rusiei în Crimeea în documentarele sale și a susținut în 2017 o serie de interviuri cu liderul rus, a scris pe Twitter că „agresiunea lui Putin în Ucraina” este o „greşeală”.

„Deși Statele Unite au multe războaie de agresiune pe conștiință, aceasta nu justifică agresiunea lui Putin în Ucraina. Rusia a greșit când a invadat Ucraina,” a scris el.

Mark Galeotti, autorul cărții „Trebuie să vorbim despre Putin” și membru al Royal United Services Institute, spune că Putin probabil „nu a avut niciodată prea multă încredere în prietenii străini”, dar cele mai recente critici ale personalităților pro-Kremlin arată acum izolarea tot mai mare în care se află Rusia.

„Când singurii prieteni adevărați ai unei mari puteri par să fie Siria, Venezuela și Nicaragua, trebuie să întrebi unde ai greșit”, spune el.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și