"Îmi doresc ca în următorii doi ani să avem peste 70% din municipiile reședință de județ cel puțin cu astfel de servicii. Cred că sunt șanse foarte mari să se realizeze pentru că în urma vizitelor pe care le-am efectuat în ultimele 8 săptămâni primarii și autoritățile publice locale au fost deschise la tipul acesta de servicii sociale", a spus Ioana Cazacu.

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), instituție aflată în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), a inaugurat marți patru locuințe în regim de urgență pentru victimele violenței domestice.

Potrivit managerului de proiect, Adrian Chesnoiu, prin acest proiect se dorește scoaterea victimei din situația de risc iminent. Locuințele inaugurate deservesc un număr de 16 persoane care pot veni 24 de ore din 24, fie prin intermediul echipajelor de poliție, fie post traumatic, dacă a fost nevoie să intervină un serviciu medical, și nu vor să se întoarcă în acea noapte în spațiul unde a avut loc agresiunea. La centru găsesc consiliere psihologică și consiliere de specialitate juridică. Specialiștii de la centru le pot ajuta pentru întocmirea dosarului în cazul în care solicită un ordin de restricție.

După cele 48 de ore petrecute în cadrul centrului, persoanele care nu mai doresc să se întoarcă acasă sunt îndrumate către un centru în care pot primi adăpost până la șase luni.

"Este foarte important să existe acest tip de servicii pentru a nu revictimiza persoanele care au fost supuse unei agresiuni pentru că de cele mai multe ori sediile de poliție nu au spații proprii pentru a interoga fie persoane victime ale violenței domestice, fie victimele abuzurilor sexuale. Ele necesită o atenție deosebită tocmai datorită specificului situației", a afirmat Ioana Cazacu.

Valoarea investiției a fost de aproximativ 4,3 milioane de lei, reprezentând costul achiziționării clădirii, amenajarea locuințelor de urgență și a call center-ului. Adrian Chesnoiu a spus că multe primării au spații pe care nu le folosesc și acestea pot fi amenajate în astfel de centru. De asemenea, acesta a precizat că proiectul din București poate fi pus la dispoziția autorităților care doresc să realizeze un asemenea centru.

Acțiunea face parte din proiectul „START — O viață de calitate în siguranță!” finanțat prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale", domeniul major de intervenție 6.3 „Promovarea egalității de șanse pe piața muncii".


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și