Mușcăturile de pisică nu sunt cumva "subestimate"? Această întrebare vine imediat în minte după ce faci cunoștință cu rezultatele unui studiu coordonat de doctorul Brian Carlsen și publicat în "Journal of Hand Surgery". Alături de colegii săi din Mayo Clinic, Rochester (SUA), Carlsen a analizat fișele a 193 de pacienți tratați în perioada 2009-2011.

Jumătate dintre aceștia au fost internați la urgență, în timp ce restul în urma unei consultații de medicină generală. Spre marea surpriză a chirurgilor americani, aproape într-un caz din trei a fost necesară spitalizarea victimei (în medie pentru trei zile), în unele cazuri ajungându-se chiar la blocul operator, pentru ca rana să poată fi curățată cum se cuvine.

După cum precizează Le Figaro, se estimează că, anual, în Franța sunt mușcate de diverse animale între 250.000 și 500.000 de persoane. Dintre acestea, 70.000 au nevoie de îngrijiri medicale. Mușcăturile de pisică, care reprezintă 10-15 la sută din totalul acestor incidente, sunt considerate "răni murdare", în condițiile în care saliva de pisică este plină de germeni, care nu sunt neapărat prietenii omului.

Comun de altfel pentru câini și pisici, "Pasteurella multocida" este germenul care se găsește în flora bucală normală a 70-90% dintre pisici. Tocmai acesta este germenul care a fost descoperit în 19 din 50 de culturi bacteriologice efectuate în cadrul studiului american.

Pisicile au colți mici și ascuțiți, care se pot înfige profund în țesuturile moi și inocula bacterii în spații închise, cum sunt tendoanele, articulațiile, oasele, ca și cum un ac murdar ar fi implantat în carne. De aici necesitatea de a spăla imediat și temeinic rănile, cu apă și săpun.

De altfel, complicațiile s-au dovedit frecvente (pe eșantionul analizat), cu 6 abcese, 14 leziuni de tendon, 2 leziuni ale nervilor și 14 cazuri de reducere a mobilității articulațiilor. Autorii studiului subliniază că prezența unei umflături, a unei roșeți sau a unei mușcături într-o zonă sensibilă (articulație, tendon) constituie cei trei factori de risc de complicații care justifică un tratament viguros, în special cu antibiotice.

Majoritatea mușcăturilor de pisică "se produc" pe mână sau la încheietură și, potrivit studiului Mayo Clinic, 44% sunt la nivelul unui tendon sau al unei articulații. Pericolul este ca infecția să afecteze ambele structuri printr-o singură reacție inflamatorie.

În cazul unei simple zgârieturi, gestul recomandat este cel de a curăța plaga cu apă cu săpun sau cu un dezinfectant.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și