Mușchiulețul de porc cu mere și portocale este un preparat ușor ce necesită puțin timp pentru pregătire și a cărui rețetă ne-a fost oferită de Marcela Cosnean din localitatea brașoveană Hărman.
Astfel, mușchiulețul de porc se condimentează foarte bine cu un amestec de flori de lavandă, coajă de portocală rasă, puțin piper iute și sare, după care este lăsat să se "odihnească" câteva minute. Dacă se pregătește pentru a fi preparat a doua zi atunci se pune la baiț cu mirodenii mai multe și ulei, de regulă presat la rece.
Se trece apoi la călirea mușchiului condimentat, pe ambele părți, fiind lăsat în tigaie până se călește bine, să aibă o culoare plăcută ochiului, dar să nu se usuce. De regulă mușchiulețul nu se bate cu bătătorul de carne, eventual se presează cu podul palmei, pe ambele părți.
La un mușchiuleț de porc se pun trei-patru mere care se taie în jumătate, li se scoate căsuța, și două portocale care se curăță de coajă și se taie în sfert. Merele și portocalele se pun peste mușchiulețul de porc care prin prăjire a lăsat puțin sos, două-trei minute să nu se sfărâme, pentru a rămâne puțin crocante atunci când se servește preparatul.
Se stoarce apoi o portocală, iar sucul se pune peste merele și portocalele din tigaie, după care cam jumătate din cantitatea de sus de portocală produs prin stoarcere este măsura pentru vinul alb sec ce se pune peste celelalte ingrediente din tigaie și se lasă la înăbușit câteva minute, după care se poate servi.
Se pune pe un platou, iar în momentul în care se servește se adaugă puțină smântână dulce de frișcă și multe mirodenii verzi cum sunt pătrunjelul, leușteanul, mărarul, care se taie foarte mărunt în momentul în care se adaugă deasupra preparatului.
"Este o aromă extraordinară. Dacă vrei poți să faci o garnitură albă din orez peste care pui puțină scorțișoară. Preparatul face parte din rețetele vechi adaptate după starea mea spirituală și dorința mea de a le oferi oaspeților ceva plăcut ochiului pentru că pe lângă simțul mirosului și al gustului, cel olfactiv este pe primul loc", a precizat pentru AGERPRES, Marcela Cosnean, proprietar de pensiune în localitatea Hărman, care s-a recomandat ca fiind "un creator de bunuri și frumuseți" având în vedere că deține și un atelier de creație vestimentară.
Preluare: AgerPres