Planșele au însoțit steagul mai sus amintit, într-o altă micro expoziție organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României la Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa în 2021, în cadrul unor manifestări ample organizate cu ocazia aniversării a 655 de ani de la prima atestare documentară a comunei Lupșa și a 600 de ani de la ctitoria Bisericii Sfântul Gheorghe din Deal, cea mai veche biserică de piatră din Țara Moților.
Steagul tricolor care a însoțit delegaţia comunei Lupşa (jud. Alba), la Marea Adunare Națională care a avut loc la Alba Iulia, în 1918, are formă dreptunghiulară, culorile fiind dispuse orizontal, cu albastrul în partea superioară, galbenul la mijloc şi roşul în partea inferioară. Fiecare dintre culorile care compun pânza se termină în vârf cu câte un ciucure în culoarea respectivă. Ca element inedit, în vârful hampei din lemn a fost fixat un buchet de busuioc. Tot de hampă este legată o eşarfă tricoloră îngustă. Pânza steagului a fost confecţionată din lână de către femeile din Lupşa într-o zi şi o noapte. După reîntoarcerea delegaţiei în Lupşa, steagul a fost păstrat în casa învăţătorului Sebastian Ciapă, unul dintre participanţii la Marea Adunare Națională.
Astăzi, steagul de la Lupșa face parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, fiind clasat în categoria Tezaur.

Steagul comunității din Lupșa este și subiectul cărții „Povestea unui steag tricolor” scrisă și publicată inițial în 1987 de către regretatul scriitor, realizator de emisiuni radio și publicist, Ioan Ion Diaconu și reeditată, la 100 de ani de la întâmplările din această istorisire, de fiica autorului, jurnalista Mădălina Corina Diaconu.

Planșele au fost oferite Muzeului Etnografic „Pamfil Albu din Lupșa de Muzeul Național de Istorie a României și fac parte acum din expoziția de bază a muzeului lupșean. Grafica planșelor a fost realizată de profesorul si autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu.

Foto M.C.Diaconu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și