În cadrul proiectului se va organiza un workshop cu participarea elevilor de la Liceul Teoretic „George Pop de Băsești”, locuitori ai zonei demolate, populație de vârstă adultă care își mai amintesc cum arăta zona înainte de demolare, cu martori care au locuit în acele imobile și care vor transmite atmosfera din acea perioadă care a marcat istoria orașului. Se va realiza o expoziție cu zona demolată și, implicând studenții de la UBB Extensia Sighet, se vor realiza două tururi ghidate vizând zonele orașului care au dispărut.

Prima ediție a proiectului ”În căutarea orașului pierdut. Sighet, oameni, locuri, povești” s-a bucurat de un real succes în rândul comunității locale. Ca dovadă, cartea s-a epuizat în foarte scurt timp, iar localnicii s-au implicat și interacționat în redescoperirea orașului făcându-ne să continuăm cu reconstituirea altor zone care au fost demolate în urma procesului de sistematizare.

Acțiunea de popularizare a proiectului a fost un succes, astfel că cetățenii Sighetului au donat fotografii din colecțiile personale reprezentând clădiri și zone ale orașului, astăzi dispărute. Fotografiile donate au depășit perimetrul nostru inițial, permițându-ne astfel să reconstituim o zonă mult mai largă decât la prima ediție. Prin urmare, am ales zona Traian-Vișeului (strada Evreiască) și 22 Decembrie datorită importanței istorice, cu populație multietnică, clădiri de importanță istorică și din rațiuni de coerență și rigurozitate în reconstituirea zonelor dispărute ale orașului. Zona Traian -Vișeului a fost, printre altele, sufletul comunității evreiești sighetene, strada numindu-se colocvial, strada Evreiască, și oficial, pentru o scurtă perioadă, în 1937, Theodor Hertzel. De asemenea, spre a oferi coerență proiectului, am continuat cu Piața Libertății și strada 22 Decembrie, cea din urmă fiind cea mai veche zonă locuită din Sighet, afectată de transformări și demolări în a doua jumătate a secolului XX.

Se va edita și publica un album foto bilingv, român-englez, cu fotografiile imobilelor demolate și poveștile lor și ale familiilor care au locuit în acea zonă.

Proiectul se va derula pe parcursul a 5 luni, iulie – noiembrie 2023, finanțarea nerambursabilă din partea AFCN este de 78.620 lei, valoarea totală a proiectului fiind de 87.620 lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și