"O concentrare militară atât de rapidă și de o asemenea anvergură este neobișnuită", a declarat generalul britanic Gary Deakin, directorul Centrului de operațiuni și gestiune a crizelor din cadrul Cartierului General al NATO. El avertizează că aceste trupe se află într-o stare operațională avansată și sunt staționate în apropierea șoselelor și a căilor de comunicații, astfel că primele unități ruse vor putea să pătrundă pe teritoriul Ucrainei într-un interval de 12 ore după primirea ordinului de la Moscova.

Potrivit generalului britanic, NATO a detectat o dislocare a trupelor ruse în peste 100 de amplasamente din apropierea frontierei cu Ucraina. Ele au fost localizate la distanțe variind între 40 și 150 de kilometri depărtare de granița ucraineană. "Aceste forțe dispun de toate capabilitățile: aeriene, artilerie, trupe speciale", mai precizează generalul citat, arătând fotografiile în care se văd coloane de tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie și avioane de luptă staționate în baze militare mai degrabă provizorii decât permanente.

Generalul Deakin mai atrage atenția că nu au fost observate mișcări semnificative ale acestor trupe, fapt care sugerează că nu au fost dislocate acolo pentru a efectua manevre militare, iar lipsa camuflării lor indică ori că trebuie să fie pregătite pentru intervenție în orice clipă, ori că se dorește în mod special ca ele să fie remarcate.

Un alt ofițer al NATO, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a declarat că imaginile captate din satelit de la începutul lunii martie arată că Rusia nu a desfășurat în apropierea frontierei cu Ucraina doar unități de infanterie și armament greu, ci și unități de război electronic, elicoptere și avioane de luptă.

Imaginile comentate de Gary Deakin au fost prezentate de Alianță la Cartierul General de la Mons, fotografiile dovedind fundamentarea avertismentelor privind existența unui important dispozitiv militar rus ce poate amenința Ucraina, acuzații pe care Moscova încearcă să le dezmintă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și