"Este trist că au fost mai multe discuții despre înghețarea relațiilor și criză, decât încercări de a privi spre viitor pe termen mediu și lung, de a relua cooperarea pe marginea unor probleme importante pentru ambele părți", a spus Stopford.

În opinia sa, refacerea cooperării trebuie să aibă loc cât mai repede posibil. "Cu cât mai repede vom putea trece de la înghețarea relațiilor la reluarea cooperării în toate domeniile de interes reciproc, cu atât va fi mai bine", și-a exprimat convingerea fostul înalt funcționar NATO.

Nu întăresc încrederea reciprocă nici planurile privind sporirea prezenței militare a NATO în Europa de Est, a subliniat interlocutorul RIA Novosti. "Aceasta este o evoluție nefericită, deoarece cu cât mai mulți pași se fac, cu atât există mai puțină încredere din ambele părți", a spus Stopford.

Fostul asistent adjunct al secretarului general este de părere că, dacă ambele părți vor continua să-și înăsprească pozițiile, acest lucru se va răsfrânge chiar și asupra cooperării pe marginea situației din Afganistan.

În același timp, Michael Stopford respinge ideea unei confruntări militare între Alianță și Rusia în Ucraina. "La acest moment, oamenii sunt foarte precauți și nici măcar nu vorbesc despre aceasta, iar eu nu mă aștept la o astfel de continuare", a declarat Stopford.

Miniștrii de externe ai țărilor membre în NATO au declarat, la începutul lui aprilie, că suspendă cooperarea practică și militară între Alianță și Rusia din cauza situației din Ucraina, dar că mențin contactele în cadrul Consiliului NATO-Rusia, la nivel de ambasadori și superior.

În luna iunie, un grup de experți a elaborat un raport pentru secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în care se spune că revenirea la un parteneriat strategic între NATO și Rusia este acum imposibilă. Totodată, autorii raportului au subliniat că Rusia și Occidentul nu sunt implicate în confruntări ideologice globale și au interese comune în multe domenii ale relațiilor internaționale, inclusiv în contracararea terorismului și a proliferării armelor nucleare. Comunitatea transatlantică va avea de câștigat de pe urma cooperării cu Rusia, conchide documentul.

În urmă cu două zile, secretarul general al NATO a declarat, într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais, că Alianța intenționează să acorde ajutor Ucrainei în vederea majorării capacității de apărare a țării. Concret, se pregătește un pachet de măsuri ce va fi prezentat Ministerului de Externe al Ucrainei la sfârșitul lunii. Pachetul cuprinde măsuri de ajutor pentru reformarea sectorului de apărare, precum și pentru modernizarea forțelor armate. Potrivit lui Rasmussen, cooperarea cu Kievul va avea "exclusiv un vector practic și îi va permite Ucrainei, de exemplu, să obțină acces la antrenamentele militare ale NATO".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și