Potrivit unei note de informare pusă joi la dispoziția mass-media de Biroul de presă al Guvernului, verificările Corpului de control al premierului au vizat Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) și autorități ale administrației publice locale care au beneficiat de finanțări pentru Programul "Schi în România", pe un eșantion constituit din următoarele unități administrativ-teritoriale: Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Județean Cluj, Consiliul Local al Municipiului Vulcan, Consiliul Local al Municipiului Petroșani, Consiliul Local al Orașului Cavnic, Consiliul Local al Orașului Borșa, Consiliul Local al Orașului Predeal, Consiliul Local al Orașului Borsec și Consiliul Local al Orașului Azuga.

Din datele comunicate de ANT Corpului de de control al premierului reiese că "pentru pentru realizarea Programului "Schi în România", autoritățile publice locale menționate în eșantion au utilizat, în perioada 2009 — 2013, suma de 143.471,000 RON de la bugetul de stat (92%) și suma de 12.317.000 RON din bugetele locale (8%)", în condițiile în care "criteriile de eligibilitate pentru programele și proiectele obiectivelor de investiții în turism au fost aprobate prin H.G. nr. 320/2011, publicată în Monitorul Oficial la data de 08.04.2011".

"Până la data menționată nu a existat o bază legală care să reglementeze eligibilitatea proiectelor finanțate de la bugetul statului sau valoarea cofinanțării autorităților publice locale", precizează sursa citată.

Totodată, Corpul de control al premierului a reținut că "Ministerul Turismului, respectiv Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, în calitate de autoritate a administrației publice centrale care a coordonat la nivel național implementarea Programului "Schi în România", nu a elaborat prevederi riguroase cu privire la transferul fondurilor publice către autoritățile publice locale".

"Sumele alocate autorităților publice locale de la bugetul statului, prin bugetul Ministerului Turismului, al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, respectiv al Ministerului Economiei — Autoritatea Națională pentru Turism, au fost distribuite în baza unor ordine de ministru și au reprezentat principala sursă de finanțare pentru obiectivele de investiții, în condițiile în care dispozițiile art. 2 alin. (1) din H.G. nr. 426/2009 prevăd că "finanțarea realizării documentațiilor tehnice și a lucrărilor de execuție a proiectelor de investiții (...) se asigură din bugetul autorităților administrației publice locale și, în completare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Turismului", în concret, obiectivele de investiții aprobate în cadrul Programului "Schi în România" au fost finanțate predominant din fondurile alocate de la bugetul statului, autoritățile administrației publice locale asigurând o cofinanțare nesemnificativă", se arată în documentul Corpului de control al premierului.

Programul "Schi în România" a fost realizat în baza prevederilor H.G. nr. 426/2009 și ale HG nr. 120/2010 cu modificările și completările ulterioare.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și