În februarie, când s-au dat cele mai crâncene lupte între ruși și ucraineni, în zona Bahmut, Moscova a pierdut mii de soldați și echipamente vitale, însă a câștigat un teritoriu infim.
Vladimir Putin a cerut însă forţelor de ordine să înăsprească represiunea internă împotriva „extremiștilor”, care încearcă să „destabilizeze” Rusia.
Iar tot mai mulți funcționari publici, și persoane apropiate puterii de la Kremlin, au interdicție de a ieși din țară, și unii au fost obligați să își predea pașapoartele.
Iar Moscova rămâne fără prieteni la nivel internațional, susține Washingtonul.
În Bahmut au loc în continuare lupte crâncene în tranșee, unde militarii ruși și ucraineni sunt, uneori, la câțiva metri distanță unii de ceilalți. Este disputată fiecare casă, cu pierderi teribile pentru ambele tabere. Șeful grupului de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat, miercuri, că a mai cucerit o mică localitate la nord de Bahmut, strângând astfel şi mai mult cercul în jurul orașului.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Trebuie să creștem constant presiunea împotriva terorii. Să punem presiune pe apărarea noastră, pe sancțiunile împotriva Rusiei, pe distrugerea modalităților de ocolire a sancțiunilor de către statul rus și a companiilor sale, presiuni politice și juridice”.
Mai puțin de 3.000 de persoane - între care 33 de copii - au rămas în orașul Bahmut, spune șeful administrației militare regionale din Donețk. Evacuarea este obligatorie în toată zona, dar unii oameni încă refuză să plece, mai spune oficialul ucrainean.
Unități din toată Ucraina sunt trimise să întărească frontul.
Soldat ucrainean: „As zice că șansele să câștigăm în Bahmut sunt de 70-30 în favoarea noastră. Rușii au mult mai mulți soldați, dar suferă pierderi mai mari ca noi”.
Armata Ucrainei a publicat, miercuri, imagini care suprind momentul în care a reușit să doboare încă un bombardier tactic rusesc, Suhoi 24, tocmai în apropierea orașului Bahmut.
Campanie masivă de recrutare în Rusia
În schimb, Ministerul Industriei din Rusia a pregătit o listă de competențe ce le pot aduce rușilor scutire de la serviciul militar. Cu alte cuvinte, în vederea unui război prelungit, Moscova preferă să aibă lucrători specializați în fabricile de armament, în detrimentul personalului militar calificat pentru front. Nevoia de "carne de tutn" a rușilor este însă masivă. Potrivit postului de radio Libertatea, în Rusia începe o nouă campanie de recrutare de soldați contractuali în armată, numărul propus fiind de 400.000.
Ziarul britanic The Independent relatează că Putin ar fi ajuns să recruteze și din penitenciarele pentru femei. În același timp, serviciile britanice de informații dau de înțeles că mercenarii Wagner umblă prin centre sportive și licee din Moscova cu așa-zise prelegeri despre alegerea carierei.
Imagini brutale vin și din școlile din Crimeea, unde copii de gimnaziu sunt învățați să manevreze arme și măști de gaze și fac instrucție militară.
Preluare: stirileprotv.ro