Pe baza evaluărilor făcute de conducerea unor companii, de experţi şi instituţii, clasamentul întocmit de Transparency se încheie cu ţări ca Siria, Venezuela sau Somalia – printre cele mai corupte din lume, potrivit Agerpres.

Exemplul Ungariei, care a coborât pe locul 76, cel mai slab din întreaga Uniune Europeană, a fost evidenţiat de şefa organizaţiei, Alexandra Herzog, care a explicat: „Acolo unde statul de drept, presa independentă şi grupurile din societatea civilă sunt slăbite, înfloreşte corupţia”.

„Responsabilitatea scăzută şi corupţia politică subminează statul de drept într-o regiune unde oamenii îşi pierd încrederea în instituţii”, arată Transparency International referitor la corupţia în UE. „În cele mai alarmante cazuri, grupuri restrânse de interese au un control prea mare asupra deciziilor politice. În alte cazuri, guvernele urmăresc jurnaliştii, avertizorii de integritate şi alţi ”câini de pază”.

Conform site-ului www.transparency.org, România figurează în clasament pe locul 63, la fel ca anul trecut.

Indicele Percepţiei privind Corupţia prelucrează date şi constatări făcute de 12 instituţii independente specializate în analiza guvernării şi a climatului de afaceri. Printre surse se numără studii şi sondaje efectuate de Fundaţia Bertelsmann din Germania, Banca Africană de Dezvoltare şi Forumul Economic Mondial.

Ca regiune, Africa subsahariană este cea mai coruptă, deşi în unele ţări s-au observat progrese.

Indicele Percepţiei privind Corupţia 2023 arată că fenomenul corupției este în plină expansiune în întreaga lume. Se clasifică 180 de țări și teritorii din întreaga lume în funcție de nivelurile percepute de corupție în sectorul public, acordând un punctaj pe o scară de la 0 (foarte corupt) la 100 (foarte curat), potrivit Transparency International.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și