"România are graniță cu Ucraina. Este suficient ca oameni de acolo să ajungă în România. Trebuie să nu uităm că nivelul de vaccinare din România este din ce în ce mai scăzut. Există acțiuni împotriva vaccinului. Nu știu care este scopul acestui joc nebunesc. (...) Vreau să pun această întrebare societății din România.

Aveți grijă! Aceste acțiuni împotriva vaccinării pot, sunt împotriva științei. Eu nu pot înțelege aceste acțiuni, ele spun că se creează anumite teorii, conspirații și bineînțeles aceste teorii sunt foarte populare, sunt ușor de explicat, sunt ușor de înțeles. Cu toții vedem aceste conspirații și apoi sunt acuzate companiile pharma cu privire la situația vaccinurilor. Trebuie să ținem minte responsabilitate noastră de a gestiona aceste boli transmisibile", a arătat oficialul european.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a afirmat că ne-vaccinarea copiilor împotriva poliomielitei ar putea "pune la risc" România, având în vedere că în Ucraina există un focar al acestei boli.

"Este un focar de poliomielită în Ucraina și noi avem o problemă în țară, în sensul că mulți nu se vaccinează, adică nu își vaccinează copiii. Nevaccinarea copiilor împotriva poliomielitei ne va pune la risc într-adevăr. Dacă cumva ajunge la noi, cei nevaccinați pot să contacteze și să aibă poliomielită", a spus Arafat.

El a precizat că, în situațiile în care unii dintre copii nu sunt vaccinați din cauză că părinților le este greu să ajungă la medicii de familie, aceștia ar putea să fie imunizați la școală. "Dacă problema este aceea că e greu de ajuns la medicul de familie pentru vaccinare, trebuie analizat și atunci cei care nu au fost vaccinați să fie imunizați în școală", a spus Arafat.

Cât privește posibilitatea izbucnirii unei epidemii din cauza refugiaților, secretarul de stat a susținut că Organizația Mondială a Sănătății a emis un punct de vedere potrivit căruia ideea apariției unei astfel de epidemii este o chestiune "extrem de mică și improbabilă".


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și