Sonda de explorare Marina 1 a fost forată la circa 60 de kilometri de țărm, în Perimetrul XVIII Istria, la o adâncime de aproximativ 2.150 de metri sub fundul mării. În zona respectivă, adâncimea apei este de circa 50 de metri.

Primele estimări rezultate din testele de producție indică o producție potențiala pe sondă de 1.500 — 2.000 de barili echivalent petrol (bep)/zi.

Costurile pentru forajul sondei de explorare s-au ridicat la circa 19 milioane euro. După finalizarea testelor, sonda de explorare Marina 1 va fi cimentată și abandonată.

În următoarele luni, OMV Petrom va evalua rezultatele obținute cu ajutorul sondei Marina 1 în vederea dezvoltării și punerii în producție a zăcământului, în cazul în care se constată viabilitatea comercială a acestuia.

Pentru exploatarea zăcământului va fi necesară dezvoltarea infrastructurii aferente, inclusiv forajul sondelor de producție.

Producția din descoperirea Marina — dacă aceasta va fi declarată comercială — ar putea începe în următorii 3 — 4 ani.

De asemenea, reprezentanții OMV Petrom spun că investițiile necesare dezvoltării zăcământului sunt estimate la peste 100 milioane euro.

"Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potențial pentru noi descoperiri. În prezent, producția din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producția totală de hidrocarburi a companiei în România. Avem o istorie de peste 40 de ani în explorarea și exploatarea hidrocarburilor din zona de mică adâncime a Mării Negre și vom continua să investim în dezvoltarea segmentului offshore", a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Explorare și Producție.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție pe mare a început în anul 1987.


OMV Petrom are în exploatare cinci zăcăminte: Pescaru, Lebăda Est, Lebăda Vest, Sinoe și Delta. Acestea au o producție cumulată de circa 31.000 de bep/zi.

Totodată, OMV Petrom colaborează cu americanii de la ExxonMobil pentru explorarea perimetrului de mare adâncime Neptun, unde o primă sondă a identificat un potențial zăcământ de gaze între 42 și 84 de miliarde de metri cubi, iar producția este estimată să demareze în 2019 — 2020.

Săptămâna trecută, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a precizat într-un comunicat de presă că în următoarea perioadă am putea asista la noi descoperiri de petrol și gaze.

"Sutele de milioane de euro investite în ultimul timp ar putea genera în următoarele zile, săptămâni sau luni noi descoperiri de țiței sau gaze naturale", a declarat el, joia trecută, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și