Directiva se aplică deja în Italia, acolo unde de la data din 28 decembrie 2023 toate vehiculele cu motor trebuie să fie asigurate, dar mai ales cele care nu circulă pe drumurile publice sau care sunt parcate în zonele private.

Astfel potrivit directivei europene 2021/2118 din 24 noiembrie 2021, prin Decretul legislativ 184 din 22 noiembrie 2023, șoferii au obligația de a încheia un contract de responsabilitate civilă RC auto pentru a proteja terții, chiar dacă mașina nu circulă.

În acest caz Uniunea Europeană a definit faptul că vehiculele parcate și neutilizate prezintă un risc static, de aceea trebuie încheiată o asigurare de 365 de zile.

Directiva europeană se va aplica tuturor mașinilor care au o viteză mai mare de 25 km/h sau o greutate mai mare de 25 kg și o viteză superioară de 14 km/h, inclusiv remorcile, notează ziarulromanesc.ro.

Excepţie fac mașinile retrase din circulaţie pentru radiere sau pentru export în străinătate, mașinile sechestrate sau care fac obiectul al unei confiscări administrative, dar şi cele care nu au o partea motorului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și