Acciza va fi de 0,81 lei/ml în 2024, 0,91 lei în 2025 și 1,03 lei în 2026. Nu este clar deocamdată cum se va adapta aceasta la canitatea de nicotină conținută de produse.

Guvernul, prin Ministerul de Finanțe, motivează majorarea accizelor la aceste produse prin faptul că ”piața produselor cu nicotină a cunoscut o evoluție semnificativă în ultima perioadă, prin apariția mai multor produse alternative în forme de prezentare atractive în special în rândul copiilor și adolescenților, produse noi care nu sunt cuprinse în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate deja reglementate de Codul fiscal, deși
au un conținut similar”.

Țigările electronice vor fi accizate în funcție de nivelul de nicotină: Modificările fiscale din OUG
2. La articolul 439, alineatul (2), după litera e), se introduce o nouă literă, lit. f) cu următorul cuprins:

“f) produse cu nicotină, care nu conțin tutun, destinate consumului pe cale orală, prezentate sub formă de pulbere sau particule sau în orice combinație a formelor respective, comercializate în porții ambalate în pliculețe, cu încadrarea tarifară NC 2404 91 90;”

3. La articolul 442 se introduce un nou alineat, alin. (5) cu următorul cuprins:

”(5) Pentru produsele prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. f) nivelul accizelor se aplică la cantitatea de substrat solid care conține nicotină, conținută, în produsele care se încadrează la codul NC 2404 91 90.”

4. La articolul 444, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

“(3) Operatorul economic care produce, achiziţionează din alte state membre ale Uniunii Europene sau importă produse supuse accizelor de natura celor prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) – c) și f) trebuie să se autorizeze la autoritatea competentă, potrivit prevederilor din normele metodologice.”

O consecință a faptului că țigările electronice vor fi accizate în funcție de nivelul de nicotină va fi aceea că se vor scumpi.

Și băuturile răcoritoare se vor scumpi din nou. Este vorba despre băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml.

Acestea vor fi accizate progresiv, iar acciza va crește anual.


Preluare: Alba24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și