"Siguranţa jucăriilor şi protecţia sănătăţii copiilor constituie unele dintre priorităţile cele mai importante ale CE. Comisia va continua să urmărească evoluţiile ştiinţifice pentru a se asigura că cerinţele chimice pentru jucării sunt rapid adaptate la progresul ştiinţific", a declarat comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, citat în comunicat.

Directiva publicată în iunie 2009 şi care a intrat în vigoare o lună mai târziu se aplică jucăriilor destinate copiilor sub 14 ani, definind în total 19 produse care intră în domeniul de aplicare. Statele membre au fost obligate să aplice noile măsuri de la 20 iulie 2011, cu excepţia secţiunii referitoare la cerinţele chimice, care intră în vigoare de la 20 iulie 2013.

Astfel, substanţele care pot provoca cancer, pot afecta informaţia genetică sau reproducerea nu mai sunt permise în părţile jucăriilor accesibile copiilor.

Pentru anumite substanţe precum nichelul au fost introduse valori-limită, iar unele metale grele care sunt deosebit de toxice, precum plumbul, nu mai pot fi utilizate în părţile jucăriilor la care copiii au acces.

Mirosurile alergenice sunt fie complet interzise, 55 în total, fie trebuie să fie anunţate pe etichetele jucăriilor, în număr de 11.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și