Din decembrie, primesc atestat doar acele alimente preparate manual, care respecta retete stravechi. In plus aditivii alimentari nu vor mai avea ce sa caute in cozonac, branza sau salam. Drept urmare, peste 70 la suta dintre producatori vor fi nevoiti sa se reprofileze.

Noile prevederi intra in vigoare intr-o luna.

Practic, vor primi stampila doar alimentele facute din materii prime locale, care au o reteta traditionala, nu contin aditivi, coloranti sau indulcitori si care vor fi framantate manual.

In prezent piata e plina de produse prezentate drept "traditionale", dar care au in compozitie e-uri plus un termen de valabilitate de peste 6 luni.

"S-ar putea sa ramana maximum 1000 de produse tradtionale atestate. Se va face curatenie intre falsii producatori de produse traditionale care vor disparea", spune Calin Maties, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale din Romania.

Vor fi restrictii si in ceea ce priveste cantitatea produsa. Un brutar va putea sa faca cel mult 300 de kilograme de paine pe zi, sau 800 daca are mai multe sortimente.

Daca pana acum producatorii nu erau verificati dupa ce primeau atestatul de acum vor fi controlati atat de cei din ministerul agriculturii, cat si de reprezentantii autoritatii pentru protectia consumatorilor si ai ministerului sanatatii.


Preluare: StirileProTv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și