Koller Gabriel-Adrian afirmă că, în opinia lui, jumătate dintre cei 1.100 de locuitori ai satelor Berini şi Uliuc vor pleca în Marea Britanie în căutarea unor salarii mai mari şi a unui sistem de beneficii sociale mai generos, după Anul Nou.

"Cred că este posibil ca jumătate dintre locuitorii din Berini şi Uliuc, români şi romi, să meargă în Marea Britanie anul viitor. În special tinerii vor merge, pentru că ei nu au nimic aici. Vor lucra în agricultură şi în construcţii, dar şi pentru ajutoare. Sfatul meu pentru Marea Britanie este să nu le daţi oamenilor totul. Trebuie să fiţi atenţi, dacă toată lumea va merge în Marea Britanie, ce veţi face? Vă puteţi permite acest lucru? Oamenii nu au salarii mari aici şi vor fi interesaţi, evident, de salariile şi ajutoarele din Anglia", afirmă el, potrivit dailymail.co.uk.

Ca un ecou al tensiunilor din România, el subliniază că cei care vor pleca sunt în special romii. "Nu este un lucru rău pentru noi că vor să meargă în altă parte a Europei", susţine el.

"Vor pleca în Marea Britanie, vor primi ajutoare şi poate se vor întoarce acasă cu bani, pentru că aici este mult mai rău", adaugă el.

Mulţi dintre ei s-au mutat deja în Franţa, Italia şi Spania, dar primarul susţine că Marea Britanie va deveni în curând o destinaţie mai atractivă, cu "condiţii mai bune".

Printre cei care vor să se mute se numără şi 170 de romi care trăiesc în condiţii mizere la marginea satelor, fără apă curentă şi în case supraaglomerate.

Unul dintre ei este Remus Neda, în vârstă de 37 de ani şi tatăl a şapte copii, care speră să se mute în Marea Britanie după ce a auzit că ar putea primi locuinţă în cadrul serviciilor de protecţie socială. El este unul dintre cei mai bogaţi romi din Berini pentru că, afirmă el a făcut "bani frumoşi" cerşind pe străzile Parisului timp de patru luni pe an.

"În ianuarie, singurul lucru care va mai rămâne în sat va fi capra", afirmă el, arătând spre capra sa albă cu pete maro.


Preluare: MediaFax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și