Pentru aceştia, plata asigurărilor sociale devine obligatorie de anul viitor. Asta ar însemna că o persoană fără venituri ar fi nevoită să plătească anual contribuţii de aproape 800 de lei.

Noul Cod fiscal prevede că persoanele fără venituri declarate trebuie să devină asigurate obligatoriu de la 1 ianuarie, şi să achite contribuţiile către stat.

Până acum, aceste persoane erau nevoite să plătească doar dacă aveau nevoie de servicii medicale, dacă nu erau asigurate. De anul viitor, însă, aceşti oameni vor fi obligaţi să plătească aceste contribuţii raportat la nivelul salariului minim pe economie, care va fi la momentul respectiv de 1200 de lei pe lună.

Cu alte cuvinte, oameni care trăiesc fără a avea vreun venit vor fi obligaţi să plătească statului aproape 800 de lei în fiecare an. De unde, nimeni nu ştie.

Cert este că autorităţile vor ca în acest fel să combată fenomenul nedeclarării veniturilor, practicat în special de cei care muncesc la negru, atât în ţară, cât şi în străinatate.

Ultimele date statistice arată că 1,5 milioane de români lucrează fără forme legale. Evaziunea de acest fel prejudiciază bugetul statului cu 4 miliarde de euro în fiecare an.


ŞI ROMÂNII FĂRĂ VENITURI VOR PLĂTI CASS

Art. 180. - (1) Persoanele fizice care nu realizează venituri (…) datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.
Sursa: Noul Cod Fiscal


SALARIU MAI MARE, CONTRIBUŢII MAI MARI

Salariu minim 1 ianuarie 2016: 1.200 lei
Contribuţii CASS: 5,5%/lună
Contribuţii CASS: 66 lei/lună
66 lei x 12 luni = 792 lei/an


MUNCA LA NEGRU, FENOMEN NAŢIONAL

- 1,5 milioane angajaţi fără forme legale
- prejudiciu la bugetul de stat: 4 miliarde euro/an


Preluare: Antena 3

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și