Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea DNA Oradea de a redeschide urmărirea penală față de deputatul maramureșean Mircea Man în dosarul în care acesta este acuzat că ar fi intervenit pentru numirea lui Flaviu Bogdan Radu, colegul său de partid, în funcția de director executiv al Administrației Bazinale Someș-Tisa, scrie ActualMM.ro.
“Curtea Suprema a constatat legalitatea și temeinicia Ordonanței nr.17/II.-2/2015 din 9 martie 2015 a Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea, prin care s-a dispus infirmarea Ordonanței nr.89/P/2012 din 7 martie 2014 a DNA Oradea și redeschiderea urmăririi penale în acest dosar. Confirmă redeschiderea urmăririi penale în Dosarul nr.89/P/2012 al DNA Oradea față de suspecții Man Mircea și Radu Flaviu Bogdan”, precizează Înalta Curte de Casație și Justiție.
În 9 noiembrie 2011, Mircea Man, pe atunci preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, lider al filialei judeţene a PDL, a fost citat la sediul DNA Oradea unde i s-a adus la cunoștință că este pus sub învinuire pentru complicitate la trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, pe linie politică, pentru numirea unei persoane la şefia unei instituţii.
Man a stat doar câteva minute în sediul DNA Oradea, iar la ieşire a declarat că procurorii acestei instituţii îl cercetează pentru complicitate la trafic de influenţă. ”Am fost citat să mi se aducă la cunoştinţă învinuirea cum că aş fi intervenit, pe linie politică, pentru numirea unei persoane într-o instituţie publică”, a declarat Mircea Man.
Preşedintele CJ Maramureş a negat însă acuzaţiile. ”Nu am comis faptele de care sunt acuzat”, a spus Mircea Man. Tot atunci a fost citat la sediul DNA Oradea şi Radu Flaviu, director executiv al Direcţiei Apelor Someş-Tisa din Cluj, care ar fi fost numit în această funcţie ca urmare a intervenţiilor lui Man. ”Am fost chemat pentru a fi pus sub învinuire pentru cumpărare de influenţă, pentru că aş fi obţinut prin intervenţii funcţia de şef al direcţiei, în 2008. Dar nu este nimic adevărat”, a declarat Radu Flaviu, la ieşirea din sediul DNA Oradea.
Radu Flaviu, fost şef al Organizaţiei de Tineret a PDL Maramureș, a spus că îl cunoaşte pe preşedintele CJ Maramureş, însă a negat că acesta ar fi făcut vreo intervenţie pentru a-i facilita obţinerea funcţiei. ”Îl cunosc pe Mircea Man, dar sub nicio formă nu poate fi vorba despre cumpărare de influenţă. Nu are nicio legătură, suntem nevinovaţi”, a declarat Flaviu Radu.
Două dosare care pot fi cumulate
Numele celor doi, alături de cel al lui Beniamin Rus, administratorul firmei Selina Oradea, apar într-un alt dosar instrumentat de procurorii DNA Oradea, acuzația fiind dare și luare de mită. Procurorii au audiat martori și au cules probe pentru a dovedi infracțiunea. La sfârșitul anului 2011, comisarii de la Garda Financiară Maramureș și Cluj au ridicat mai multe documente de la BIEM ACTIV Târgu Lăpuș și de la Administrația Bazinală Someș-Tisa Cluj la solicitarea procurorilor anticorupție.
Procurorii l-au suspectat pe Man că s-ar fi folosit de funcția lui pentru achiziționarea unor contracte de subantrepriza în favoarea societății de la Târgu Lăpuș, administrată în acte de socrul acestuia, dar care în fapt era condusă de Bogdan Man, fiul președintelui CJ.
Beniamim Rus, întrebat dacă a lucrat la comun cu Administrația Bazinală Someș-Tisa Cluj și CJ Maramureș, acesta a răspuns afirmativ, însă a negat că lucrarea ar fi primit-o pe anumite afinități de altă natură decât cea de afaceri: “Am lucrat cu ei in perioada 2005-2008 și, la începutul acelor timpuri, eu nu-l cunoșteam pe Man. Cu Consiliul Județean Maramureș am avut tangențe ceva mai târziu când în Poienile de Sub Munte au fost inundații și noi am primit lucrarea. Plata s-a impărțit atunci între CJ și Administrația Bazinală de la Cluj. A fost o afacere și atât”.
Acum, după decizia din 14 martie 2015 a ÎCCJ de a redeschide dosarul de urmărire penală în cazul lui Mircea Man și Flaviu Radu, există posibilitatea cumulării celor doua dosare.
Preluare: Grigore Ciascai - ActualMM