Prin această lege, PMP propune un program național prin intermediul căruia, în următorii patru ani, să fie construite 184 de creşe la nivel naţional. Bugetul alocat acestuia ar fi de aproximativ 176 de milioane de euro. Legea este menită să sprijine accesul mai facil la educaţia preşcolară dar şi să încurajeze natalitatea.

„Statisticile ne arată că 650.000 de copii cu vârste mai mici de 3 ani beneficiază de mai puţin de 15.000 de locuri în creşe. Chiar dacă o parte dintre părinţii aflaţi în concediul legal pentru creştere a copilului ar dori să se întoarcă în câmpul muncii nu pot pentru că nu au unde să-i lase pe cei mici”, a mai explicat Fonta.
Aceleaşi statistici mai arată că în ultimii ani tot mai multe grădiniţe, mai ales din mediul rural au dispărut iar părinţii preferă să-i ducă pe cei mici direct la şcoală, fără a mai beneficia de educaţie preşcolară.

„ Dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru creşterea copilului, statul trebuie să îşi dezvolte politicile în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, pentru că una dintre problemele cu care se confruntă tinerele familii este aceea privind îngrijirea şi educaţia timpurie a copilului, se arată în expunerea de motive a proiectului”, explică deputatul PMP.

Nuţu Fonta a mai explicat că acest act normativ ar trebui să fie o prioritate şi pentru ceilalţi colegi parlamentari şi că „asigurarea unei educaţii timpurii de calitate este de fapt o poliţă de viitor pentru noi toţi”.

În Maramureş la ora actuală sunt 12.202 preşcolari care au la dispoziţie o reţea şcolară compusă din 140 de grădiniţe la care se mai adaugă alte 10 unităţi preşcolare private.

„Deşi ponderea copiilor diferă, dacă facem o medie avem 81 de preşcolari pentru fiecare grădiniţă din judeţ. Lucrurile nu stau chiar atât de rău, mai rău stăm cu creşele. În ultimii 10 ani în Maramureş nu s-a construit nicio astfel de unitate deşi numărul părinţilor care solicită un loc a crescut de cinci ori în ultimii patru ani şi continuă trendul ascendent”,, a explicat Fonta.

Cele mai multe solicitări pentru un loc la creşă din oraşele judeţului dar autorităţile sunt neputincioase şi se fac adevărate liste de aşteptare.

„Preţul pentru o zi de creşă este de 8 lei iar o familie cu un copil are de achitat un cost mediu lunar de 160 de lei iar copilul este supravegheat şi educat timp de 12 ore. În ultimii 10 ani în judeţ doar s-au reabilitat general o parte creşele existente iar numărul lor, doar 7 în întreg judeţul este insuficient”, a enumerat Fonta.

Cifrele arată că în cele şapte creşe din Maramureş, patru în Baia Mare, două la Sighetu Marmaţiei şi una la Borşa sunt disponibile aproximativ 600 de locuri în condiţiile în care, potrivit curbei demografice, anual 5.000 de copii încep grădiniţa. Singura creşă în construcţie, cu o capacitate de 40 de locuri este la Baia Mare.


Preluare: ActualMM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și