Peste toate crizele din acest moment - criza politică, cea a coronavirusului - se mai adaugă una: un nou val de imigranți care se îndreaptă către Europa.
Oamenii sunt masă de manevră pentru un lider autoritar, Recep Tayip Erdogan. Președintele Turciei ameninţă Europa cu milioane de migranți ca să obțină mai mulți bani de la europeni, dar mai ales ca să aibă suficiente pârghii pentru a-și atinge scopurile în Siria, acolo unde, spunea recent un diplomat, joacă table pe masa de șah al lui Vladimir Putin.
„Numărul oamenilor care au plecat către Europa este de sute de mii de când am deschis granițele. Și va crește! Acest număr va ajunge la milioane în curând”, a amenințat Recep Erdogan într-un discurs rostit la Ankara.
Președintele turc merge cu șantajul până la pânzele albe. Joacă o carte dură în fața Occidentului, de la care aşteaptă mai mult sprijin pentru a obţine o încetare a focului în Siria. Preşedintele turc a anunțat luni că a refuzat un ajutor european suplimentar de un miliard de euro pentru primirea migranţilor în Turcia. „Vorbim cu ei. Ei ne spun: "Vă vom trimite un miliard de euro". "Pe cine încercaţi să înşelaţi? (..) Nu vrem aceşti bani", a spus Erdogan într-o conferinţa de presă comună cu premierul bulgar Boiko Borissov.
Intoxicări oficiale. Câți imigranți au plecat și pe unde?
Ankara folosește însă mult și intoxicarea. Oficiali turci dădeau asigurări zilele trecute că 75 de mii de refugiați se află la granițele cu Bulgaria și Grecia. Potrivit ONU, sâmbătă seară erau circa 13.000 de persoane la frontiera greco-turcă.
În plus, televiziunea turcă de stat a difuzat o hartă spunând că refugiații își vor schimba ruta către vestul Europei și vor trece prin Bulgaria, România, Ungaria. Puțin probabil, dar Ungaria atât a așteptat: a anunțat că nu mai primește solicitanți de azil în taberele sale de tranzit. Și Guvernul Greciei a anunțat că nu va mai primi nicio cerere de azil timp de o lună.
Au apărut iarăși tragedii, dar cancelariile nu mai au de gând să repete criza din 2015. Marți, președinții Comisiei, Consiliului și Parlamentului European merg la Atena, pentru a discuta cu guvernul grec cum poate fi stăvilit un nou val imigraționist. „Nimeni nu poate șantaja și intimida Uniunea Europeană”, a asigurat Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene.
Siria, miza șantajului lui Erdogan
Iar Erdogan și Putin se vor întâlni săptămâna aceasta pentru a avea discuții despre Siria, o întâlnire unde se poate decide și soarta lui Bashar al-Assad, președintele sirian care se bucură de sprijinul Rusiei. Turcia nu îi acceptă autoritatea în nordul Siriei, acolo unde vrea să facă un cordon de securitate pentru refugiați. Asta e povestea oficială. De fapt, nu dorește ca în acea regiune de la graniță să apară forțe kurde puternice care mai apoi să încurajeze separatismul în propriul teritoriu. Erdogan simte că pierde teren în Siria în fața rușilor și cum din partea NATO nu a primit decât niște declarații de solidaritate, își încearcă arma psihologică.
Săptămâna trecută, zeci de soldaţi turci au murit în urma unui bombardament al forțelor guvernamentale siriene în provincia Idlib. Acum, Turcia speră să forţeze UE şi NATO să sprijine operaţiunea militară pe care o desfăşoară în Siria, acolo unde au loc dese confruntări cu armata siriană sprijinită de Rusia.
Turcia găzduiește 3,7 milioane de refugiați sirieni, precum și migranți din alte țări, cum ar fi Afganistanul, pe care i-a oprit să plece spre Europa, ca urmare a unei înțelegeri cu UE la care a ajuns în 2015. Însă Erdogan acuză acum UE că și-a încălcat promisiunile.
Citețte mai mult pe Digi24.ro
Preluare: Digi24.ro